Senpai
+12
Desire
muhtesemmatrix
S.Tensei
Devonie
bLue-Dragon
Seifukusha
Drakai
Riri
digigirl
Hitokiri
Exile Falcon
LordCha
16 posters
1 sayfadaki 2 sayfası
1 sayfadaki 2 sayfası • 1, 2
Geri: Senpai
Eğer 1 nisan şakası değilse ki geçti zaten yanılıyorsun maalesef Senpai kendinden üst sınıflara seslenirken kullandığın hitaptır.
Exile Falcon demiş ki:Eğer 1 nisan şakası değilse ki geçti zaten yanılıyorsun maalesef Senpai kendinden üst sınıflara seslenirken kullandığın hitaptır.
1 nisandan daha kötü bu
Senpai / Sempai = Üst sınıftakilere hitap şekli.
Kohai = Alt sınıftakilere hitap şekli.
İkiside hiyerarşik düzene göredir.Arkadaşlığın ya da saygının bir anlamı yoktur.
Siz bir işe yeni girdiyseniz sizden önce giren sizin senpainiz olur ya da en basiti okullardaki 2. sınıflar 1. sınıfların senpaileri olur.
Ovvv, ne kadar büyük bir hata ve onu düzelten nazik insanlar.Sayenizde anlamı tam olarak kazındı ve yanlışlık yaptığım için özür diliyorum.Teşekkürler (Bugün yorgun günümdeyim)
Özür dilemene gerek yok.Bu normal birşey.Senin sayende belki diğer bilmeyen insanlarda öğrenecekler şimdi.
genelde kendinden yaşça olgun (ve daha tecübeli) kişilere sesleniliken kullanılır (? yanılıorsam söleyin)
digigirl- Süper Animeci
Ruh Hali :
Sensei ile Senpai/Sempai arasında ne fark var?İkisi de kendinden yaşça büyüklere denmiyor mu?
Riri- Yeni Üye
Ruh Hali :
Sensei Öğretmen hoca anlamında.
Drakai- Isınan üye
Ruh Hali :
Şimdi senpaiyi genelde herhangi bir işte senden tecrübeli olanlara deniliyor. Sensei ise sana bir şeyi öğretene deniliyor. Yanlış mı?
bLue-Dragon- Encoder
Ruh Hali :
Senpai bir grupta saygı duyulan ya da kendinden daha yüksek mevkili kişiye, Sensei ise bir işte ustalaşmış kişiye (öğretmen, doktor vb.) kişilere söylenmiyor muydu?
Devonie- Isınan üye
İlla ustalaşmasına gerek yok. Ustalaşmadan bile sana birşey öğretiyorsa sen ona sensei dersin
bLue-Dragon- Encoder
Ruh Hali :
Wakan'da böyle yazıyor:
先輩 (senpai) : senior (at work or school)
先生 (sensei) : teacher, master, doctor.
Kararsızlık kalmaz herhalde artık.
先輩 (senpai) : senior (at work or school)
先生 (sensei) : teacher, master, doctor.
Kararsızlık kalmaz herhalde artık.
Bazı yerlerde senpai bazı yerlerde sempai yazdığını gördüm.İkisinin arasında bir fark var mıdır acep?
Yanlız beyler, ilk mesajdaki bilgi yanlış, onun değişmesi gerekmez midir sizce de? Neticede faydalanmak isteyen, arama motorunda sonuç olarak gören şahıs direk oraya bakacaktır, diğer şeylerle de ilgilenmeyecek'tir.
S.Tensei demiş ki:Yanlız beyler, ilk mesajdaki bilgi yanlış, onun değişmesi gerekmez midir sizce de? Neticede faydalanmak isteyen, arama motorunda sonuç olarak gören şahıs direk oraya bakacaktır, diğer şeylerle de ilgilenmeyecek'tir.
evet değişmesi lazım ama en başta madem bilmiyorsun otur sor öğren de denmesi lazım.Herkes her konuda coşuyor neler oluyor diyorum bazen.Sınavlar mı beni karamsar yaptı bilmiyorum ama saçma olaylar dönüyor
muhtesemmatrix- Soul of Anime
muhtesemmatrix demiş ki:S.Tensei demiş ki:Yanlız beyler, ilk mesajdaki bilgi yanlış, onun değişmesi gerekmez midir sizce de? Neticede faydalanmak isteyen, arama motorunda sonuç olarak gören şahıs direk oraya bakacaktır, diğer şeylerle de ilgilenmeyecek'tir.
evet değişmesi lazım ama en başta madem bilmiyorsun otur sor öğren de denmesi lazım.Herkes her konuda coşuyor neler oluyor diyorum bazen.Sınavlar mı beni karamsar yaptı bilmiyorum ama saçma olaylar dönüyor
Coşmanın nedeni bahar olabilir mi
bu arada bir senpai olarak eklemek istedim sensei ve senpai karatede kullanılıyor sesei dediniz gibi hocaya hitap sekli senpai da sizden kusak olarak kıdemli kişilere hitap seklidir. alt kusaklar ust kusaklarına senpai der ve onlara saygı duymak zorundadırlar. sensei ye saygı duyak zorundasın demicem bence zaten hocalara saygı duyulmalıdır:)
kusanagi_shousa- Yeni Üye
Ruh Hali :
evet, kusanagi'nin de dediği gibi karatede, ayrıca tüm savaş sanatı okullarında da böyle bir sistem vardır. senpai kuşak/kıdem olarak büyük olanlara denir. yani burada yaşça sizden küçük olsa dahi senpai denir. ayrıca böyle yerlerde bu bir saygı ifadesi de barındırır ve kullanılması zorunludur.
bunun dışında günlük hayatta geçtiği yerler de vardır. işte okulda vesaire sizden daha üst bir konumda olan insanlar için kullanılır. bkz: "yama onna kabe onna" bir sahnede kendisinden küçük bir mevkiide olan megumi tarafından fırça yiyen satın alma sorumlusu eleman "ben daha kıdemliyim ama" derken aslında "ben senpai'yim ama" cümlesini kuruyor. animelerde en çok okullarda rastlıyoruz tabii.
bunun tam tersi ise "kouhai"dir. okullarda alt sınıf, askerlikte ast rütbe vesaire vesaire. senpai - kouhai ilişkisi japonlarda gayet yaygın olan Türkçesi ile usta - çırak ilişkisine benzer. tam manası ile aynı değildir tabii.
bu ilişki sadece sınıf belirlemekte kullanılmaz. iyi bir senpai'in görevi kouhai'lerine işini öğretmek ve iyi örnek olmaktır. yani aslında senpai kelimesi ile birlikte sorumluluk da gelir. kouhai'ler senpai'lerini sayar, senpai'ler kouhai'lerini sever.
bunun dışında günlük hayatta geçtiği yerler de vardır. işte okulda vesaire sizden daha üst bir konumda olan insanlar için kullanılır. bkz: "yama onna kabe onna" bir sahnede kendisinden küçük bir mevkiide olan megumi tarafından fırça yiyen satın alma sorumlusu eleman "ben daha kıdemliyim ama" derken aslında "ben senpai'yim ama" cümlesini kuruyor. animelerde en çok okullarda rastlıyoruz tabii.
bunun tam tersi ise "kouhai"dir. okullarda alt sınıf, askerlikte ast rütbe vesaire vesaire. senpai - kouhai ilişkisi japonlarda gayet yaygın olan Türkçesi ile usta - çırak ilişkisine benzer. tam manası ile aynı değildir tabii.
bu ilişki sadece sınıf belirlemekte kullanılmaz. iyi bir senpai'in görevi kouhai'lerine işini öğretmek ve iyi örnek olmaktır. yani aslında senpai kelimesi ile birlikte sorumluluk da gelir. kouhai'ler senpai'lerini sayar, senpai'ler kouhai'lerini sever.
Susano'o- Çevirmen
Ruh Hali :
Evet ilk başta hatalı olarak yazdım ama değiştirmememin sebebi bu hatamı düzeltikleri için yardımı olanların görünmesi ve teşekkür etmemdir:)
Hem bununla anlamı hakkında daha fazla bilgi sahibi olundu ^_^
Hem bununla anlamı hakkında daha fazla bilgi sahibi olundu ^_^
mdd3000 baya guzel acıklamışsın sağol:)
kusanagi_shousa- Yeni Üye
Ruh Hali :
1 sayfadaki 2 sayfası • 1, 2
1 sayfadaki 2 sayfası