XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
+16
savage garden
Darkcity87
robotech
jack123
Deddo
redkit_redkit
gezz+
Desire
Susano'o
black_rainbow
Servet
darkpincers
hione
KaranlıK
bonjour
Seifukusha
20 posters
AnimeManganTR :: ANİME BÖLÜMÜ :: Anime Fansub ve Türkçe Altyazı :: Fansub-Çeviri Yardım :: Fansub Yardım
1 sayfadaki 3 sayfası
1 sayfadaki 3 sayfası • 1, 2, 3
XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
www.animemangatr.com
Paketin içeriği: K-lite Mega Codec 4.8.0, AviSynth 2.5.8 ve Xvid4PSP 5.0.36
İndir
İçindekiler:
XVID4PSP
1)KURULUM ÖNCESİ
Önce bilgisayarınızda yüklü tüm codec ve medya oynatıcıları, kurulumun sağlıklıca yapılabilmesi için kaldırın. Önemli olan aslında codecleri kaldırmanızdır ama bazı medya oynatıcılar da bilgisayara kendi codeclerini yüklemiş olabilir. O yüzden hepsini kaldırmakta fayda var. Bilgisayarınızı yeniden başlatmanız istenirse başlatın.
a)Media Player Classic ve Codec Kurulumu
2.yapacağımız iş, bilgisayarınıza codecleri eksiksiz bir biçimde kurmak. klitecodecpack'in 4.8.0 sürümü rar dosyasında mevcuttur, oradan kurabilirsiniz. Ama tavsiyem http://www.codecguide.com/download_k-lite_codec_pack_mega.htm adresinden, klitecodecpack'in en son sürümünü indirmenizdir. Şimdi kuruluma geçelim. Next/yes diye ilerlerken, karşımıza profil seçme ekranı gelecek. "profile 7: lots of stuff"ı seçin. (resimdeki gibi)
Ardından gelecek pencerede yapacağınız bir ayar yok, veya ne yaptığınızı biliyorsanız orada değişiklik yapmak istiyorsanız yapabilirsiniz. Daha sonra, bir sürü seçim yapılabilen bir ekran daha gelecek.
Oradaki seçimleri resimlerde gördüğünüz gibi yapmanızı tavsiye ederim. “pre-buffer subpictures” seçeneği mutlaka işaretsiz olsun. İşaretli olursa ass formatlı altyazılardaki efektleri ekranda göremezsiniz.
b)Avisynth kurulumu
Kurulumu tamamladıysanız şimdi Avisynth 2.5.8’i kurun. Kurulumdaki seçeneklerden hepsini işaretleyin, yeterince basit olduğu için burada daha fazla ayrıntıya girmiyorum.
c)Xvid4PSP kurulumu
Kurulum bitince xvid4psp’yi kurmaya başlayın.
Resimde de gördüğünüz gibi, Avisynth 2.5.7’nin işaretini kaldırın. Biz daha yenisini kurduk zaten.
Kurulumu tamamladığınızda, karşınıza küçük bir uyarı gelecek: “Maximum diskspace...” falan filan diyen. Yazılım çalışırken kullanılacak geçici dosyaların, maksimum boşluğa sahip olan diske yazılıp yazılmayacağını soruyor. Ona evet diyebilirsiniz.
Şimdi kullanıma geçelim.
3) KULLANIM
Sol taraftaki panel, sizin en çok işinize yarayacak ayarları içeriyor.
“Format” kısmında, videonuzun veya sesinizin hangi formata dönüşeceğini ayarlıyorsunuz.
“Denoise/Sharpen” kısmında, videonuza bulanıklık giderme, keskinleştirme gibi efektler katabiliyorsunuz.
“Brightness/Contrast” adı üstünde, parlaklık ve renk doygunluğu ayarlarını yaptığınız kısım.
“Video Encding” videonuzu istediğiniz formata dönüştürürken hangi yöntemi kullanacağınızı ayarladığınız yer.
“Audio Encoding” kısmı da ses kodlama ayarı.
TAVSİYE ETTİĞİM AYARLAR
Bu yazılımın neden bu kadar iyi olduğunu, tavsiye ettiğim ayarları yaptığınızda anlayacaksınız.
“Format” kısmı “mp4” olsun. Bir sürü mp4 var orada, siz sade mp4 olanı seçin.
“Denoise/Sharpen” kısmını, anime kodluyorsanız “VagueDenoiser LS anime” yapın, video kodluyorsanız “VagueDenoiser LS movie” yapın. Aslında burada canınızın istediğini de seçebilirsiniz. “LimitedSharpen” da iyi bir seçenektir. Kodlamak için açtığınız videonuzu hafif ilerilere alın, sonra duraklatın. Şimdi, seçtiğiniz ayarların videoya nasıl etki ettiğini eş zamanlı olarak göreceksiniz. Hangisi iyi duruyorsa onu seçebilirsiniz. Ama tavsiyem “VagueDenoiser LS” kullanmanızdır yine de.
“Brightness/Contrast”ı, kodlayacağınız video renk ve parlaklık yönünden fakir değilse “disabled” yapın.
Ama size mat, soluk geliyorsa biraz renklendirmek iyi olacaktır. Orayı “GhostsBusters” yapın. Videonun ön izlemesini kontrol edin. Parlaklık biraz fazla geldiyse, yukarıdaki sekmelerden “Video -> Brightness/Contrast” a
gelin. Brightness’ı 8 yerine 4 veya o civarda bir değer yapın. Apply dedikten sonra OK diyip kapatın.
“Video Encoding” x264 q21 ultra olsun. Sonrasında, eğer kodlama sonrası videonun boyutu orijinalinkinden fazla çıkmışsa ve bunu da istemiyorsanız, hemen sağındaki E düğmesine tıklayın, yeni bir pencere açılacak.
Resimde "Encoding Mode" yazan yeri "2-pass size" yapın. Kırmızı ile işaretli yere de isterseniz çıkış dosyasının ulaşacağı boyutu yazabilirsiniz. Düşük boyut yazmak aklınıza gelebilir ama, çok düşük bir sayı girerseniz kalitesiz bir video elde edersiniz. 360 mb'lık bir video için boyutu 300'e, yetmezse 275'e düşebilirsiniz. Üst kısımda, ortadaki boyut orijinal videonunki, sağdaki boyut da çıkış dosyasınınkini gösterir.
“Audio Encoding” AAC-LC ABR 128k olsun.
ALTYAZI GÖMME
Videonuzu xvid4psp’ye attıktan ve sol menüde gerekli ayarları yaptıktan sonra, veya onlardan önce, (aslında canınız ne zaman isterse) yukarıdaki “Subtitles” sekmesine tıklayın. “Add” diyin ve altyazınızı ekleyin. Kodlama esnasında altyazınız videoya gömülecek.
MKV VE OGM FORMATLI VİDEOLARDA DİKKAT
Bu formatlı videolarda birden fazla ses ve altyazı özelliği mevcut olabiliyor. Videonuz bu özelliğe sahipse, hatta en az 1 tane altyazısı varsa, Tools->MKVmerge'ü çalıştırın. Videonuzu bu yazılımın penceresine sürükleyin. Orada gördüğünüz seçeneklerden sadece video ile, videonun sahip olacağı ses işaretli olsun. Altyazıları ve diğer ses seçeneklerini işaretsiz bırakın. Yoksa xvid4psp altyazıları üstüste gömer. Ses konusunda ne yapar, hiç bilmiyorum ama siz dediğim gibi yaparak önleminizi alın. Evet, gerekli işaretlemeleri yaptıktan sonra, en altta çıkış dosyasının yerini ve ismini belirleyin. Sonra da startmuxing düğmesine basın. 10-15 sn içinde yeni videonuz hazır olur. Xvid4psp penceresine bu yeni videonuzu sürükleyebilirsiniz.
ÇÖZÜNÜRLÜK DEĞİŞTİRME, SES KAYDIRMA
Çözünürlük Değiştirme:
Videonuzun çözünürlüğünü değiştirecekseniz, öncelikle diğer ayarları bir yapın. Ondan sonra yukarıdaki “Video” sekmesine tıllayın, “Resolution/Aspect”e tıklayın. Yeni çözünürlüğünüzü oradan seçin. Başka ayarları kurcalamanıza gerek yok. Appy diyin, ardından OK diyip kapatın.
Ses Kaydırma:
Orijinal videonun sesi, video ile bir gitmiyorsa bunu ister bu yazılımdaki ayarlarla, isterseniz mkvmerge kullanarak düzeltin. Ben size mkvmerge kullanmayı tavsiye ederim.
Öncelikle seste ne kadar kayma olduğunu tespit etmek gerekiyor. Videoyu Media Player Classic ile açın. Klavyenizde, sağda numerik klavye var ya hani, numaraların üzerindeki ve – tuşlarını kullanacağız. işareti için shift 4 yapmanız fayda vermez. - işareti için backspace'in solundaki tuşa basmanız da fayda vermez. Numerik klavyenin oradaki ve – tuşlarını kullanmanız gereliyor. Eğer laptop kullanıyorsanız, laptopunuzun numerik klavyesi yoksa uzun yoldan uğraşacaksınız. Ben önce kısa yolu anlatıyım:
Numerik klavyeniz varsa:
Ses videodan önce geliyorsa, sesi geciktirmek için defalarca tuşuna basın. Eğer ses, ufak bir farktan ziyade, belirgin şekilde videodan önce geliyorsa, tuşuna çokça basacaksınız haberiniz olsun. Her basışınız 10 ms kaydırır. Aynı şekilde, eğer ses videodan geç geliyorsa, daha erken gelmesi için de – tuşuna basacaksınız bol bol. Tam senkronu sağlamanız 5 saniye ile 5 dakika arasında zamanınızı alacaktır. O da ses senkronlamada gözünüzün ne kadar alışık olduğuna bağlı. Neyse, - tuşlarıyla sesi video ile senkronladınız diyelim. Alt taraftaki Oynat/duraklat tuşlarının olduğu yerde sesin ne kadar kaymış olduğu görünecektir. Görebilmek için ve – tuşlarına birer kez dokunun. Orada size, örneğin 350 veya -180 gibi bir değer görünecektir. Bu değer çok daha büyük de olabilir. Yapacağınız iş, mkvmergegui’yi çalıştırmak; videonuzu yazılımın penceresine sürüklemek, ses dosyasına bir kez tıklamak, alttaki “format specific options” sekmesine gelip, “delay” hanesine bu değeri girmek. Pozitif değer ise işaretini yazmayın. Negatif değer ise – işareti ile birlikte yazın. Sonra startmuxing diyerek, ses ve videosu senkronlanmış yeni videomuzu elde edeceğiz. Bu videoyu da xvid4psp programında çalıştırabileceğiz.
Numerik klavyeniz yoksa:
Klavyenizde numerik tuşlar yoksa, ses ayarı yapmak için, media player classicte açık, oynamakta veya duraklamış (veyahut da durdurulmuş) halde duran videonuza sağ tıklayın. Audio -> Options diyin. “Audio Time Shift (ms)” nin kutucuğu işaretli olsun. Oradaki değeri de, ses erken geliyorsa artırın, geç geliyorsa azaltın. Öncelikle 100er milisaniyelik aralıklarla bunu yapın. Sonra 50ye, sonra 25e inin ve gerekiyorsa daha ince denemeler yapın. Her denemeden sonra OK düğmesine basmayı unutmayın. Deneme yanılma yoluyla ses ve videonun senkronunu yapacaksınız, özeti bu. Sonrasında ne yapacağınız da üst paragrafta yazıyor.
EĞER senkron ayarını mkvmergegui yerine, xvid4psp ile yapmak istiyorsanız, öncelikle media player classic'te, az önce anlattığım gibi, ne kadar kayma olduğunu tespit edin. Sonra videonuzu xvid4psp’ye atın, yukarıdaki büyük siyah düğmelerden “Configure”e basın. “Delay” hanesinde “Output” yazıyor, sağ tarafına değer girebildiğiniz. Kenardaki ok tuşlarına ardı ardına basarak istediğiniz değeri ayarlayın. Sonra önce Apply, ardından OK düğmelerine basın.
4) BAZI PÜF NOKTALARI, HATALARLA BAŞA ÇIKMA
Xvid4psp yazılımını kurduğunuzda, birçok faydalı uygulamayı da kurmuş olacaksınız. Tools menüsünden bu uygulamaların isimlerini
görebilirsiniz.
Kodlama yaparken, orijinal videonuz mp4 veya mkv ise, bazen program bunları açmayabilir, veya açtıktan bir süre sonra kendi kendine kapanabilir. Eğer böyle bir durum baş gösterirse windows oturumunuzu kapatıp tekrar açın. Sonrasında, xvid4psp’de problem çıkaran mp4 veya mkv formatlı videonuz için küçük bir cambazlık yapacağız. Yukarıdaki sekmede Tools'a, sonra da Virtualdubmod'a tıklayın. “File -> Open Video File” diyin. Aşağıdaki seçenekten “All Files”ı seçin. Onun da aşağısında “Use AviSynth Template” var, en altta. Onu da “DirectShowSource” yapın. Şimdi videonuzu bulun ve açın. Ondan sonra da kapatın gitsin.
Bize lâzım olan, video açılırken otomatik olara oluşan “avs script”. Videonuzun hemen yanında bu ufak dosya kendi kendine oluşmuş olmalı.
İçinde ne olduğunu merak ediyorsanız notepad ile açabilrsiniz. Herneyse, şimdi bu avs dosyasını xvid4psp penceresine sürükleyin,
yapacağınız ayarları yapın ve videonuzu rahat rahat gömün, bu kadar.
ALTYAZILAR GÖMÜLDÜKTEN SONRA KAYIYOR MU?
Küçük kaymalar insanın sinirini bozar. Kaymaları kodlama önceden tespit etmek istiyorsanız, "encode" düğmesine basmadan evvel videonuzu hemen o pencerede izleyin. Kayma olduğu zaman sinirinizi bozacak satırları kontrol edin.
Biliyorum, "Aegisub'da zaten tek tek, elle ayarladık" diyeceksiniz ama öyle olmayabiliyor işte. Aegisub'da yaptığınız ayarlamalar kodlama sonrası birebir çıkmıyor, kayabiliyor. Siz videonuzu Xvid4PSP'nin penceresinde izlediğinizde, kaymalar varsa
farkedeceksiniz.
Kayma tespit ettiğiniz satırların kaçar kare kaydığını bir yere not edin, sonra Aegisub'da tekrar altyazınızı ve ilgili videonuzu açın. Zamanlamaları "time" yerine "frame" olarak seçin ki zamanlamaları kare (sayısı) olarak girebilesiniz. Tespit ettiğiniz fazlalık veya eksikliklere göre ilgili satırlarınızı uzatın veya kısaltın. Sonra normal gömme işlemine geçebilirsiniz.
...BUNLARI UNUTMAYIN...
Videonuza daha fazla ayar yapmak isteyebilirsiniz. Zaten videonuzun ön izlemesini de aynı pencerede görebiliyorsunuz. Fakat “Acaba şu nasıl olur”, “şöyle yapsam nasıl görünür” diye sürekli ayarları kurcalarsanız yazılım bir yerden sonra çöke(bili)r. Tabi kalıcı bir şey değil, yazılımı tekrar açabilirsiniz, düzelir ama “niye kapandı ki” demeyin. Her yaptığınız ayarda bir sürü codec kullanılıyor, bir yerden sonra çakılma olması muhtemeldir.
Bir de, yeniyseniz unutmayın ki KODLAMA uzun zamanınızı alacaktır. 1.5 saatlik Full HD (yani 1920x1080 çözünürlüklü) bluray film kodlarsanız, 15 (on beş) saatinizi dahi götürecektir. Kullandığınız videonun çözünürlüğü, makinenizin performansı, yaptığınız ek ayarlar, kodlama esnasında başka programların açık olup olmaması vesaire.. bir çok şey kodlama süresine etki eder.
640x480 çözünürlüklü bir animeyi kodlamanız, ortalama bir makine ile 1 saat kadar sürer. Kodlama yaparken hızlı bitmesini istiyorsanız, görev çubuğunda görünen fakat o an kullanmadığınız programları kapatın. Mümkünse Firefox dahi çalıştırmayın. Herhangi bir video da izlemeyin, zaten (muhtemelen) takıla takıla izlersiniz. Ayrıca kodlama ekranında iki düğme var, birinde "Idle", diğerinde "Wait" yazıyor. "Idle" olanı "Normal" yapın ki işlemci kullanım önceliği Xvid4PSP'ye devredilsin.
Soru ve yorumlarınızı bekliyoruz...
Paketin içeriği: K-lite Mega Codec 4.8.0, AviSynth 2.5.8 ve Xvid4PSP 5.0.36
İndir
İçindekiler:
- Spoiler:
- 1) Kurulum Öncesi
a) Media Player Classic ve Codec kurulumu
b)Avisynth kurulumu
c)Xvid4PSP kurulumu
2) Kullanım
-Tavsiye ettiğim ayarlar
-Altyazı gömme
-Mkv ve Ogm videolarda dikkat edilecek yerler
-Çözünürlük değiştirme, ses kaydırma
3)Püf noktaları, çıkabilecek problemler ve çözümleri
-Altyazılarda kayma problemi ve çözümü
-Bunları unutmayın
XVID4PSP
1)KURULUM ÖNCESİ
Önce bilgisayarınızda yüklü tüm codec ve medya oynatıcıları, kurulumun sağlıklıca yapılabilmesi için kaldırın. Önemli olan aslında codecleri kaldırmanızdır ama bazı medya oynatıcılar da bilgisayara kendi codeclerini yüklemiş olabilir. O yüzden hepsini kaldırmakta fayda var. Bilgisayarınızı yeniden başlatmanız istenirse başlatın.
a)Media Player Classic ve Codec Kurulumu
2.yapacağımız iş, bilgisayarınıza codecleri eksiksiz bir biçimde kurmak. klitecodecpack'in 4.8.0 sürümü rar dosyasında mevcuttur, oradan kurabilirsiniz. Ama tavsiyem http://www.codecguide.com/download_k-lite_codec_pack_mega.htm adresinden, klitecodecpack'in en son sürümünü indirmenizdir. Şimdi kuruluma geçelim. Next/yes diye ilerlerken, karşımıza profil seçme ekranı gelecek. "profile 7: lots of stuff"ı seçin. (resimdeki gibi)
Ardından gelecek pencerede yapacağınız bir ayar yok, veya ne yaptığınızı biliyorsanız orada değişiklik yapmak istiyorsanız yapabilirsiniz. Daha sonra, bir sürü seçim yapılabilen bir ekran daha gelecek.
Oradaki seçimleri resimlerde gördüğünüz gibi yapmanızı tavsiye ederim. “pre-buffer subpictures” seçeneği mutlaka işaretsiz olsun. İşaretli olursa ass formatlı altyazılardaki efektleri ekranda göremezsiniz.
b)Avisynth kurulumu
Kurulumu tamamladıysanız şimdi Avisynth 2.5.8’i kurun. Kurulumdaki seçeneklerden hepsini işaretleyin, yeterince basit olduğu için burada daha fazla ayrıntıya girmiyorum.
c)Xvid4PSP kurulumu
Kurulum bitince xvid4psp’yi kurmaya başlayın.
Resimde de gördüğünüz gibi, Avisynth 2.5.7’nin işaretini kaldırın. Biz daha yenisini kurduk zaten.
Kurulumu tamamladığınızda, karşınıza küçük bir uyarı gelecek: “Maximum diskspace...” falan filan diyen. Yazılım çalışırken kullanılacak geçici dosyaların, maksimum boşluğa sahip olan diske yazılıp yazılmayacağını soruyor. Ona evet diyebilirsiniz.
Şimdi kullanıma geçelim.
3) KULLANIM
Sol taraftaki panel, sizin en çok işinize yarayacak ayarları içeriyor.
“Format” kısmında, videonuzun veya sesinizin hangi formata dönüşeceğini ayarlıyorsunuz.
“Denoise/Sharpen” kısmında, videonuza bulanıklık giderme, keskinleştirme gibi efektler katabiliyorsunuz.
“Brightness/Contrast” adı üstünde, parlaklık ve renk doygunluğu ayarlarını yaptığınız kısım.
“Video Encding” videonuzu istediğiniz formata dönüştürürken hangi yöntemi kullanacağınızı ayarladığınız yer.
“Audio Encoding” kısmı da ses kodlama ayarı.
TAVSİYE ETTİĞİM AYARLAR
Bu yazılımın neden bu kadar iyi olduğunu, tavsiye ettiğim ayarları yaptığınızda anlayacaksınız.
“Format” kısmı “mp4” olsun. Bir sürü mp4 var orada, siz sade mp4 olanı seçin.
“Denoise/Sharpen” kısmını, anime kodluyorsanız “VagueDenoiser LS anime” yapın, video kodluyorsanız “VagueDenoiser LS movie” yapın. Aslında burada canınızın istediğini de seçebilirsiniz. “LimitedSharpen” da iyi bir seçenektir. Kodlamak için açtığınız videonuzu hafif ilerilere alın, sonra duraklatın. Şimdi, seçtiğiniz ayarların videoya nasıl etki ettiğini eş zamanlı olarak göreceksiniz. Hangisi iyi duruyorsa onu seçebilirsiniz. Ama tavsiyem “VagueDenoiser LS” kullanmanızdır yine de.
“Brightness/Contrast”ı, kodlayacağınız video renk ve parlaklık yönünden fakir değilse “disabled” yapın.
Ama size mat, soluk geliyorsa biraz renklendirmek iyi olacaktır. Orayı “GhostsBusters” yapın. Videonun ön izlemesini kontrol edin. Parlaklık biraz fazla geldiyse, yukarıdaki sekmelerden “Video -> Brightness/Contrast” a
gelin. Brightness’ı 8 yerine 4 veya o civarda bir değer yapın. Apply dedikten sonra OK diyip kapatın.
“Video Encoding” x264 q21 ultra olsun. Sonrasında, eğer kodlama sonrası videonun boyutu orijinalinkinden fazla çıkmışsa ve bunu da istemiyorsanız, hemen sağındaki E düğmesine tıklayın, yeni bir pencere açılacak.
Resimde "Encoding Mode" yazan yeri "2-pass size" yapın. Kırmızı ile işaretli yere de isterseniz çıkış dosyasının ulaşacağı boyutu yazabilirsiniz. Düşük boyut yazmak aklınıza gelebilir ama, çok düşük bir sayı girerseniz kalitesiz bir video elde edersiniz. 360 mb'lık bir video için boyutu 300'e, yetmezse 275'e düşebilirsiniz. Üst kısımda, ortadaki boyut orijinal videonunki, sağdaki boyut da çıkış dosyasınınkini gösterir.
“Audio Encoding” AAC-LC ABR 128k olsun.
ALTYAZI GÖMME
Videonuzu xvid4psp’ye attıktan ve sol menüde gerekli ayarları yaptıktan sonra, veya onlardan önce, (aslında canınız ne zaman isterse) yukarıdaki “Subtitles” sekmesine tıklayın. “Add” diyin ve altyazınızı ekleyin. Kodlama esnasında altyazınız videoya gömülecek.
MKV VE OGM FORMATLI VİDEOLARDA DİKKAT
Bu formatlı videolarda birden fazla ses ve altyazı özelliği mevcut olabiliyor. Videonuz bu özelliğe sahipse, hatta en az 1 tane altyazısı varsa, Tools->MKVmerge'ü çalıştırın. Videonuzu bu yazılımın penceresine sürükleyin. Orada gördüğünüz seçeneklerden sadece video ile, videonun sahip olacağı ses işaretli olsun. Altyazıları ve diğer ses seçeneklerini işaretsiz bırakın. Yoksa xvid4psp altyazıları üstüste gömer. Ses konusunda ne yapar, hiç bilmiyorum ama siz dediğim gibi yaparak önleminizi alın. Evet, gerekli işaretlemeleri yaptıktan sonra, en altta çıkış dosyasının yerini ve ismini belirleyin. Sonra da startmuxing düğmesine basın. 10-15 sn içinde yeni videonuz hazır olur. Xvid4psp penceresine bu yeni videonuzu sürükleyebilirsiniz.
ÇÖZÜNÜRLÜK DEĞİŞTİRME, SES KAYDIRMA
Çözünürlük Değiştirme:
Videonuzun çözünürlüğünü değiştirecekseniz, öncelikle diğer ayarları bir yapın. Ondan sonra yukarıdaki “Video” sekmesine tıllayın, “Resolution/Aspect”e tıklayın. Yeni çözünürlüğünüzü oradan seçin. Başka ayarları kurcalamanıza gerek yok. Appy diyin, ardından OK diyip kapatın.
Ses Kaydırma:
Orijinal videonun sesi, video ile bir gitmiyorsa bunu ister bu yazılımdaki ayarlarla, isterseniz mkvmerge kullanarak düzeltin. Ben size mkvmerge kullanmayı tavsiye ederim.
Öncelikle seste ne kadar kayma olduğunu tespit etmek gerekiyor. Videoyu Media Player Classic ile açın. Klavyenizde, sağda numerik klavye var ya hani, numaraların üzerindeki ve – tuşlarını kullanacağız. işareti için shift 4 yapmanız fayda vermez. - işareti için backspace'in solundaki tuşa basmanız da fayda vermez. Numerik klavyenin oradaki ve – tuşlarını kullanmanız gereliyor. Eğer laptop kullanıyorsanız, laptopunuzun numerik klavyesi yoksa uzun yoldan uğraşacaksınız. Ben önce kısa yolu anlatıyım:
Numerik klavyeniz varsa:
Ses videodan önce geliyorsa, sesi geciktirmek için defalarca tuşuna basın. Eğer ses, ufak bir farktan ziyade, belirgin şekilde videodan önce geliyorsa, tuşuna çokça basacaksınız haberiniz olsun. Her basışınız 10 ms kaydırır. Aynı şekilde, eğer ses videodan geç geliyorsa, daha erken gelmesi için de – tuşuna basacaksınız bol bol. Tam senkronu sağlamanız 5 saniye ile 5 dakika arasında zamanınızı alacaktır. O da ses senkronlamada gözünüzün ne kadar alışık olduğuna bağlı. Neyse, - tuşlarıyla sesi video ile senkronladınız diyelim. Alt taraftaki Oynat/duraklat tuşlarının olduğu yerde sesin ne kadar kaymış olduğu görünecektir. Görebilmek için ve – tuşlarına birer kez dokunun. Orada size, örneğin 350 veya -180 gibi bir değer görünecektir. Bu değer çok daha büyük de olabilir. Yapacağınız iş, mkvmergegui’yi çalıştırmak; videonuzu yazılımın penceresine sürüklemek, ses dosyasına bir kez tıklamak, alttaki “format specific options” sekmesine gelip, “delay” hanesine bu değeri girmek. Pozitif değer ise işaretini yazmayın. Negatif değer ise – işareti ile birlikte yazın. Sonra startmuxing diyerek, ses ve videosu senkronlanmış yeni videomuzu elde edeceğiz. Bu videoyu da xvid4psp programında çalıştırabileceğiz.
Numerik klavyeniz yoksa:
Klavyenizde numerik tuşlar yoksa, ses ayarı yapmak için, media player classicte açık, oynamakta veya duraklamış (veyahut da durdurulmuş) halde duran videonuza sağ tıklayın. Audio -> Options diyin. “Audio Time Shift (ms)” nin kutucuğu işaretli olsun. Oradaki değeri de, ses erken geliyorsa artırın, geç geliyorsa azaltın. Öncelikle 100er milisaniyelik aralıklarla bunu yapın. Sonra 50ye, sonra 25e inin ve gerekiyorsa daha ince denemeler yapın. Her denemeden sonra OK düğmesine basmayı unutmayın. Deneme yanılma yoluyla ses ve videonun senkronunu yapacaksınız, özeti bu. Sonrasında ne yapacağınız da üst paragrafta yazıyor.
EĞER senkron ayarını mkvmergegui yerine, xvid4psp ile yapmak istiyorsanız, öncelikle media player classic'te, az önce anlattığım gibi, ne kadar kayma olduğunu tespit edin. Sonra videonuzu xvid4psp’ye atın, yukarıdaki büyük siyah düğmelerden “Configure”e basın. “Delay” hanesinde “Output” yazıyor, sağ tarafına değer girebildiğiniz. Kenardaki ok tuşlarına ardı ardına basarak istediğiniz değeri ayarlayın. Sonra önce Apply, ardından OK düğmelerine basın.
4) BAZI PÜF NOKTALARI, HATALARLA BAŞA ÇIKMA
Xvid4psp yazılımını kurduğunuzda, birçok faydalı uygulamayı da kurmuş olacaksınız. Tools menüsünden bu uygulamaların isimlerini
görebilirsiniz.
Kodlama yaparken, orijinal videonuz mp4 veya mkv ise, bazen program bunları açmayabilir, veya açtıktan bir süre sonra kendi kendine kapanabilir. Eğer böyle bir durum baş gösterirse windows oturumunuzu kapatıp tekrar açın. Sonrasında, xvid4psp’de problem çıkaran mp4 veya mkv formatlı videonuz için küçük bir cambazlık yapacağız. Yukarıdaki sekmede Tools'a, sonra da Virtualdubmod'a tıklayın. “File -> Open Video File” diyin. Aşağıdaki seçenekten “All Files”ı seçin. Onun da aşağısında “Use AviSynth Template” var, en altta. Onu da “DirectShowSource” yapın. Şimdi videonuzu bulun ve açın. Ondan sonra da kapatın gitsin.
Bize lâzım olan, video açılırken otomatik olara oluşan “avs script”. Videonuzun hemen yanında bu ufak dosya kendi kendine oluşmuş olmalı.
İçinde ne olduğunu merak ediyorsanız notepad ile açabilrsiniz. Herneyse, şimdi bu avs dosyasını xvid4psp penceresine sürükleyin,
yapacağınız ayarları yapın ve videonuzu rahat rahat gömün, bu kadar.
ALTYAZILAR GÖMÜLDÜKTEN SONRA KAYIYOR MU?
Küçük kaymalar insanın sinirini bozar. Kaymaları kodlama önceden tespit etmek istiyorsanız, "encode" düğmesine basmadan evvel videonuzu hemen o pencerede izleyin. Kayma olduğu zaman sinirinizi bozacak satırları kontrol edin.
Biliyorum, "Aegisub'da zaten tek tek, elle ayarladık" diyeceksiniz ama öyle olmayabiliyor işte. Aegisub'da yaptığınız ayarlamalar kodlama sonrası birebir çıkmıyor, kayabiliyor. Siz videonuzu Xvid4PSP'nin penceresinde izlediğinizde, kaymalar varsa
farkedeceksiniz.
Kayma tespit ettiğiniz satırların kaçar kare kaydığını bir yere not edin, sonra Aegisub'da tekrar altyazınızı ve ilgili videonuzu açın. Zamanlamaları "time" yerine "frame" olarak seçin ki zamanlamaları kare (sayısı) olarak girebilesiniz. Tespit ettiğiniz fazlalık veya eksikliklere göre ilgili satırlarınızı uzatın veya kısaltın. Sonra normal gömme işlemine geçebilirsiniz.
...BUNLARI UNUTMAYIN...
Videonuza daha fazla ayar yapmak isteyebilirsiniz. Zaten videonuzun ön izlemesini de aynı pencerede görebiliyorsunuz. Fakat “Acaba şu nasıl olur”, “şöyle yapsam nasıl görünür” diye sürekli ayarları kurcalarsanız yazılım bir yerden sonra çöke(bili)r. Tabi kalıcı bir şey değil, yazılımı tekrar açabilirsiniz, düzelir ama “niye kapandı ki” demeyin. Her yaptığınız ayarda bir sürü codec kullanılıyor, bir yerden sonra çakılma olması muhtemeldir.
Bir de, yeniyseniz unutmayın ki KODLAMA uzun zamanınızı alacaktır. 1.5 saatlik Full HD (yani 1920x1080 çözünürlüklü) bluray film kodlarsanız, 15 (on beş) saatinizi dahi götürecektir. Kullandığınız videonun çözünürlüğü, makinenizin performansı, yaptığınız ek ayarlar, kodlama esnasında başka programların açık olup olmaması vesaire.. bir çok şey kodlama süresine etki eder.
640x480 çözünürlüklü bir animeyi kodlamanız, ortalama bir makine ile 1 saat kadar sürer. Kodlama yaparken hızlı bitmesini istiyorsanız, görev çubuğunda görünen fakat o an kullanmadığınız programları kapatın. Mümkünse Firefox dahi çalıştırmayın. Herhangi bir video da izlemeyin, zaten (muhtemelen) takıla takıla izlersiniz. Ayrıca kodlama ekranında iki düğme var, birinde "Idle", diğerinde "Wait" yazıyor. "Idle" olanı "Normal" yapın ki işlemci kullanım önceliği Xvid4PSP'ye devredilsin.
Soru ve yorumlarınızı bekliyoruz...
En son Seifukusha tarafından Perş. 20 Ağus. - 14:17 tarihinde değiştirildi, toplamda 7 kere değiştirildi
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
Bu güzel anlatım için teşekkürler..
Ben Windows Vista'da sorunsuz kodlama yapıyorum.
Ben Windows Vista'da sorunsuz kodlama yapıyorum.
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
Biraz karmaşık geldi ama bu programın eski sürümüne göre değiştiği çok bariz ortada denemek gerek paylaşım ve anlatım için sağol!
KaranlıK- Süper Animeci
- Mesaj Sayısı : 430
Yaş : 39
Nerden : Nerden?
Ruh Hali :
Kayıt tarihi : 16/03/09
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
karmaşık mı daha basiti olamazdı herhalde (programın kullanılışı açısından) bu işlerden hiç anlamama rağmen ben bile ilk defasında sorun yaşamadan encode yapabildim , tabi fatih kardeşimin bana herşeyi gayet iyi bi biçimde açıklaması sayesinde oldu ama yinede virtualdub'a göre daha basit bi program olduğunu söliyebilirim en azından bu işe yeni başlayan biri olarak
hione- Encoder
- Mesaj Sayısı : 465
Yaş : 42
Nerden : İstanbul
Ruh Hali :
Kayıt tarihi : 23/02/09
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
Bulunabilecek en basit ve en iyi yol bence. Elde edilen videonun kalitesi çok iyi.
Serkan abi, sen de tsubasa reservoir'in ovasını kodlarken tavsiye ettiğim ayarları yap. "Denoise" kısmını "vague denoiser ls anime", "brightness" kısmını "ghostsbusters" yap, animeye canlılık geliyor birden. Soluk havasından kurtuluyor. Ben kendim denedim senin animenin üzerinde, sonuç çok iyi.
Serkan abi, sen de tsubasa reservoir'in ovasını kodlarken tavsiye ettiğim ayarları yap. "Denoise" kısmını "vague denoiser ls anime", "brightness" kısmını "ghostsbusters" yap, animeye canlılık geliyor birden. Soluk havasından kurtuluyor. Ben kendim denedim senin animenin üzerinde, sonuç çok iyi.
fansub yapımında nasıldır?
Öncelikle ayrıntılı açıklamanız için teşekkürler. Acaba fansub yapımı için nasıl bir programdır, eğer fansub konusunu biliyorsanız, script oluşturma durumları falan, ben virtual de denediğimde bu script olayının tam olarak anlayamadığımdan dolayı görüntü, ses, altyazı kalitesi büyük bir kayba uğruyor... Acaba bu program bu konu için nasıldır? Tekrar teşekkürler...
darkpincers- Mesaj Sayısı : 17
Kayıt tarihi : 20/06/08
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
darkpincers demiş ki:Öncelikle ayrıntılı açıklamanız için teşekkürler. Acaba fansub yapımı için nasıl bir programdır, eğer fansub konusunu biliyorsanız, script oluşturma durumları falan, ben virtual de denediğimde bu script olayının tam olarak anlayamadığımdan dolayı görüntü, ses, altyazı kalitesi büyük bir kayba uğruyor... Acaba bu program bu konu için nasıldır? Tekrar teşekkürler...
-KONU DIŞI-
fansub (sanırım hardsub yapacaksın) için sana Avisynth'i öneririm. MeGUI diye bir programla hem encode'u, hem avisynth script'i kolayca oluşturabilirsin.
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
Merak ettiğiniz her şey anlatımda mevcut darkpincers. Script zaten yazılımın temelinde var fakat kullanıcıyı kodlar yerine grafiksel arayüzle buluşturup işi kolaylaştırıyor. Fakat istediğin şekilde scripte müdahale edebiliyorsun.
Avisynth zaten bu programın çalışması için gerekli bir program. Ayrıca avisynth kullanmıyorsunuz, siz sadece istediğiniz ayarları yapıyorsunuz, program gerekli codeclere ve avisynth'e otomatik ulaşıyor zaten.
Avisynth zaten bu programın çalışması için gerekli bir program. Ayrıca avisynth kullanmıyorsunuz, siz sadece istediğiniz ayarları yapıyorsunuz, program gerekli codeclere ve avisynth'e otomatik ulaşıyor zaten.
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
- Kod:
[color=black]siz sadece istediğiniz ayarları yapıyorsunuz, program gerekli codeclere ve avisynth'e otomatik ulaşıyor zaten.[/color]
ben xvidpsp'nin ilk versiyonunu kullanıyorum daha pratik geliyor o yüzden. hem en eski sürümünü kurduğunuz zaman hiçbir ek pakete yada gereken yazılımlara ihtiyacınız yok. otomatik kurunca hallediyo kendi!
xvidpsp yi diğerlerinden ayıran bir nokta ise 3-pass encode yapabilmeniz ben başka encode programında görmedim böyle birşey
ayrıca bu program .ass alt yazı formatınıda tanıdığı için fansub yapabilirsiniz. bu arada .mkv formatınıda diğer formatlara encode yapabiliyor.
black_rainbow- Isınan üye
- Mesaj Sayısı : 107
Ruh Hali :
Kayıt tarihi : 20/10/08
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
çok faydalı bir paylaşım, teşekkürler fatih =)
Susano'o- Çevirmen
- Mesaj Sayısı : 1649
Yaş : 42
Nerden : Gongaga
Ruh Hali :
Kayıt tarihi : 30/07/08
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
çok zor bişi benim bunu yapmam olanaksız
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
black_rainbow demiş ki:bu programın en güzel yanlarından biri.
- Kod:
[color=black]siz sadece istediğiniz ayarları yapıyorsunuz, program gerekli codeclere ve avisynth'e otomatik ulaşıyor zaten.[/color]
ben xvidpsp'nin ilk versiyonunu kullanıyorum daha pratik geliyor o yüzden. hem en eski sürümünü kurduğunuz zaman hiçbir ek pakete yada gereken yazılımlara ihtiyacınız yok. otomatik kurunca hallediyo kendi!
xvidpsp yi diğerlerinden ayıran bir nokta ise 3-pass encode yapabilmeniz ben başka encode programında görmedim böyle birşey
ayrıca bu program .ass alt yazı formatınıda tanıdığı için fansub yapabilirsiniz. bu arada .mkv formatınıda diğer formatlara encode yapabiliyor.
Muhtemelen yanlışın var black_rainbow. Son sürümde Avisynth zaten yazılımla birlikte geliyor. Daha iyisi olsun diye güncel sürümünü ben pakete dahil etmiştim. İlk versiyonda codecleri de kurmuyordur muhtemelen. Yani paket içeriği olarak ikisi de aynı. Ayrıca 3-pass kodlama yapabiliyorsun bununla da.
Encoding mode yazan kısmı 3-pass olarak seçebiliyorsun.
Fakat 3 geçişe gerek yok. Ben hep tek geçiş kullanıyorum ve gayet iyi görüntü veriyor. Sana da öyle tavsiye ederim, büyük oranda zaman tasarrufu.
çok zor bişi benim bunu yapmam olanaksız
Duymamış olayım bunu.
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
ya valla ben yapamam bi keresinde chobits bana anlatmaya kalkışmıştı msn den bütün gününü bana verdi akşam oldu anca yapabildim ama nasıl yaptım onu hatırlamıyorum :S
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
Öğrenmesi biraz zaman alıyor işte. Sonra rayına oturur ama. Kodlamaya başlaman gerekirse, rehber orada duruyor.
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
Fakat 3 geçişe gerek yok. Ben hep tek geçiş
kullanıyorum ve gayet iyi görüntü veriyor. Sana da öyle tavsiye ederim,
büyük oranda zaman tasarrufu.
şahsen ben tek geçişi beğenmiyorum tercihim 2 geçiş. (ikinci geçiş birincisine göre daha uzun zaman alıyor ama buna değiyor.) üç geçişe gelince evet biraz lükse kaçmıyor değil
Muhtemelen yanlışın var black_rainbow. Son sürümde
Avisynth zaten yazılımla birlikte geliyor. Daha iyisi olsun diye güncel
sürümünü ben pakete dahil etmiştim. İlk versiyonda codecleri de
kurmuyordur muhtemelen. Yani paket içeriği olarak ikisi de aynı. Ayrıca
3-pass kodlama yapabiliyorsun bununla da.
avisynth hepsinde var zaten. evet ilk versiyonda codec kurmuyor (4.1.1.4 versiyonu) ama diğer versiyonlarda da kurmuyor diye biliyorum. bu arada son sürümü indirmiştim arkadaşlarda kurduktan sonra kurcaladım biraz şimdi aklıma gelmiyor tam olarak ama bağzı eksikler gördüm ilk versiyonu tavsiye ederim. 4.1.1.4'ün ara yüzüde farklı, kullanımı ve öğrenmesi de daha kolay bence. (insan nasıl kolayına geliyorsa öyle onu tercih etmiştir her zaman. sizde kolayınıza gideni seçiceksinizdir elbet )
black_rainbow- Isınan üye
- Mesaj Sayısı : 107
Ruh Hali :
Kayıt tarihi : 20/10/08
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
xvid4psp'yi çok kullandım. psp için anime çevirirken gerçekten kolay ve işe yarıyor.
program aslında bir avisynth gui gibi bir şey, sizin verdiğiniz çözünürlük, boyutlandırma yöntemi, denoise filtreleri, ve kontrast düzeltme seçenekleri avisynth scriptine uygulanarak encode a hazır video oluşturuluyor. daha sonra x264 ve xvid gibi codeclerin son sürüm exe'leri arkaplanda çalıştırılarak encode yapılıyor. siz suya sabuna bulaşmamış oluyorsunuz.
Ama yakın ayarlarda (xvid4psp içindeki x264'de sizin değiştirebildiğiniz ayarlar kısıtlı) nedense x264 encode'da megui daha başarılı. size tavsiyem avisynth ile birlikte megui kullanmanız. megui zaten avisynth script kabul ediyor.
Eğer "yok ben avisynth yazamam" diyorsanız, xvid4psp ile açın dosyayı, gerekiyorsa denoise/sharpen veya kontrast filtreleri uygulayın, yeni çerçeve boyutunu belirleyin, yukarda AviSynth diye bir menü var oradan save script diyerek .avs scripti kaydedebilirsiniz.
Dikkatinizi çekmek istiyorum, Denoise/sharpen filtreleri encode'u inanılmaz derecede yavaşlatır! eğer nvidia cuda destekli bir ekran kartınız varsa sonunda "GPU" yazan filtreleri kullanarak bu işlemi ekran kartına yükleyebilirsiniz. işlemciye sadece encode etmek kalır.
Yine denoise/sharpen filtrelerinde sonunda MT yazanlar "multi threading" yani çok çekirdek işlemci destekli olanlardır.
Ama ben bu bahsettiğim filtreleri kullanmak yerine kaliteli raw kullanarak encode işlemini hızlandırıyorum. Sadece gerektiğinde parlaklık kontrast ayarlarım.
Son tavsiyem, codeclerde "size" ve "bitrate" profillerini kullanmayın. bu iki profilde de 1pass 2pass 3pass arasında çok fark yok. özellikle sabit bitrate'de, çok basit hareketsiz bir bölümdeki kareler ile, en hareketli aksiyonlu sahnelerdeki kareler için aynı boyutta görüntü oluşturulmaya çalışılacaktır. bu da sahneler arasında belirgin kalite farklılıklarına sebep olur. Bu özellikle hareketli sahnelerde karelenmelerin artması şeklinde kendini belli eder. Bunun üstesinden gelmek için bitrate veya size değerini arttırmak yerine, quality veya quantizer profillerini kullanın. sahnelerin hareketliliğine göre görüntü kalitesi sabit tutularak gereken boyutta kareler oluşturulur. böylece 130 mb gibi düşük boyutlu dosyalarda bile yüksek kalite elde edebilirsiniz.
size megui ile yapılmış iki encode örneği vereyim, full metal panic serisinin OAV'ı;
140mb harika kalite - http://www.soulofanime.org/projeler/download.php?go=2&file=32&mirror=233
40mb kota dostu - http://www.soulofanime.org/projeler/download.php?go=2&file=32&mirror=240
çerçeve büyüklüğü iki videoda da 848*480'dir. sınırsız adsl abonelerinin ikisini de kontrol etmesini tavsiye ederim.
çok uzun yazdım galiba okumaya üşeneceksiniz, kolay gelsin.
program aslında bir avisynth gui gibi bir şey, sizin verdiğiniz çözünürlük, boyutlandırma yöntemi, denoise filtreleri, ve kontrast düzeltme seçenekleri avisynth scriptine uygulanarak encode a hazır video oluşturuluyor. daha sonra x264 ve xvid gibi codeclerin son sürüm exe'leri arkaplanda çalıştırılarak encode yapılıyor. siz suya sabuna bulaşmamış oluyorsunuz.
Ama yakın ayarlarda (xvid4psp içindeki x264'de sizin değiştirebildiğiniz ayarlar kısıtlı) nedense x264 encode'da megui daha başarılı. size tavsiyem avisynth ile birlikte megui kullanmanız. megui zaten avisynth script kabul ediyor.
Eğer "yok ben avisynth yazamam" diyorsanız, xvid4psp ile açın dosyayı, gerekiyorsa denoise/sharpen veya kontrast filtreleri uygulayın, yeni çerçeve boyutunu belirleyin, yukarda AviSynth diye bir menü var oradan save script diyerek .avs scripti kaydedebilirsiniz.
Dikkatinizi çekmek istiyorum, Denoise/sharpen filtreleri encode'u inanılmaz derecede yavaşlatır! eğer nvidia cuda destekli bir ekran kartınız varsa sonunda "GPU" yazan filtreleri kullanarak bu işlemi ekran kartına yükleyebilirsiniz. işlemciye sadece encode etmek kalır.
Yine denoise/sharpen filtrelerinde sonunda MT yazanlar "multi threading" yani çok çekirdek işlemci destekli olanlardır.
Ama ben bu bahsettiğim filtreleri kullanmak yerine kaliteli raw kullanarak encode işlemini hızlandırıyorum. Sadece gerektiğinde parlaklık kontrast ayarlarım.
Son tavsiyem, codeclerde "size" ve "bitrate" profillerini kullanmayın. bu iki profilde de 1pass 2pass 3pass arasında çok fark yok. özellikle sabit bitrate'de, çok basit hareketsiz bir bölümdeki kareler ile, en hareketli aksiyonlu sahnelerdeki kareler için aynı boyutta görüntü oluşturulmaya çalışılacaktır. bu da sahneler arasında belirgin kalite farklılıklarına sebep olur. Bu özellikle hareketli sahnelerde karelenmelerin artması şeklinde kendini belli eder. Bunun üstesinden gelmek için bitrate veya size değerini arttırmak yerine, quality veya quantizer profillerini kullanın. sahnelerin hareketliliğine göre görüntü kalitesi sabit tutularak gereken boyutta kareler oluşturulur. böylece 130 mb gibi düşük boyutlu dosyalarda bile yüksek kalite elde edebilirsiniz.
size megui ile yapılmış iki encode örneği vereyim, full metal panic serisinin OAV'ı;
140mb harika kalite - http://www.soulofanime.org/projeler/download.php?go=2&file=32&mirror=233
40mb kota dostu - http://www.soulofanime.org/projeler/download.php?go=2&file=32&mirror=240
çerçeve büyüklüğü iki videoda da 848*480'dir. sınırsız adsl abonelerinin ikisini de kontrol etmesini tavsiye ederim.
çok uzun yazdım galiba okumaya üşeneceksiniz, kolay gelsin.
gezz+- Soul of Anime
- Mesaj Sayısı : 63
Kayıt tarihi : 28/02/09
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
gezz+ demiş ki:xvid4psp'yi çok kullandım. psp için anime çevirirken gerçekten kolay ve işe yarıyor.
program aslında bir avisynth gui gibi bir şey, sizin verdiğiniz çözünürlük, boyutlandırma yöntemi, denoise filtreleri, ve kontrast düzeltme seçenekleri avisynth scriptine uygulanarak encode a hazır video oluşturuluyor. daha sonra x264 ve xvid gibi codeclerin son sürüm exe'leri arkaplanda çalıştırılarak encode yapılıyor. siz suya sabuna bulaşmamış oluyorsunuz.
Ama yakın ayarlarda (xvid4psp içindeki x264'de sizin değiştirebildiğiniz ayarlar kısıtlı) nedense x264 encode'da megui daha başarılı. size tavsiyem avisynth ile birlikte megui kullanmanız. megui zaten avisynth script kabul ediyor.
Eğer "yok ben avisynth yazamam" diyorsanız, xvid4psp ile açın dosyayı, gerekiyorsa denoise/sharpen veya kontrast filtreleri uygulayın, yeni çerçeve boyutunu belirleyin, yukarda AviSynth diye bir menü var oradan save script diyerek .avs scripti kaydedebilirsiniz.
Dikkatinizi çekmek istiyorum, Denoise/sharpen filtreleri encode'u inanılmaz derecede yavaşlatır! eğer nvidia cuda destekli bir ekran kartınız varsa sonunda "GPU" yazan filtreleri kullanarak bu işlemi ekran kartına yükleyebilirsiniz. işlemciye sadece encode etmek kalır.
Yine denoise/sharpen filtrelerinde sonunda MT yazanlar "multi threading" yani çok çekirdek işlemci destekli olanlardır.
Ama ben bu bahsettiğim filtreleri kullanmak yerine kaliteli raw kullanarak encode işlemini hızlandırıyorum. Sadece gerektiğinde parlaklık kontrast ayarlarım.
Son tavsiyem, codeclerde "size" ve "bitrate" profillerini kullanmayın. bu iki profilde de 1pass 2pass 3pass arasında çok fark yok. özellikle sabit bitrate'de, çok basit hareketsiz bir bölümdeki kareler ile, en hareketli aksiyonlu sahnelerdeki kareler için aynı boyutta görüntü oluşturulmaya çalışılacaktır. bu da sahneler arasında belirgin kalite farklılıklarına sebep olur. Bu özellikle hareketli sahnelerde karelenmelerin artması şeklinde kendini belli eder. Bunun üstesinden gelmek için bitrate veya size değerini arttırmak yerine, quality veya quantizer profillerini kullanın. sahnelerin hareketliliğine göre görüntü kalitesi sabit tutularak gereken boyutta kareler oluşturulur. böylece 130 mb gibi düşük boyutlu dosyalarda bile yüksek kalite elde edebilirsiniz.
size megui ile yapılmış iki encode örneği vereyim, full metal panic serisinin OAV'ı;
140mb harika kalite - http://www.soulofanime.org/projeler/download.php?go=2&file=32&mirror=233
40mb kota dostu - http://www.soulofanime.org/projeler/download.php?go=2&file=32&mirror=240
çerçeve büyüklüğü iki videoda da 848*480'dir. sınırsız adsl abonelerinin ikisini de kontrol etmesini tavsiye ederim.
çok uzun yazdım galiba okumaya üşeneceksiniz, kolay gelsin.
Yazınızın tamamını üşenmeden okudum ve birşey sormak istiyorum. Kotalı sürüm yaparken hangi ayarları kullandınız?..
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
black_rainbow demiş ki:
şahsen ben tek geçişi beğenmiyorum tercihim 2 geçiş. (ikinci geçiş birincisine göre daha uzun zaman alıyor ama buna değiyor.) üç geçişe gelince evet biraz lükse kaçmıyor değil
encode'u turbo modda yaparsan çok geçişli encode'larda yalnızca ilk geçiş turbo olur. diğerleri normal hızında gider. yani turbo modu açık olmadığında tüm geçişler aynı süre alır.
gezz+- Soul of Anime
- Mesaj Sayısı : 63
Kayıt tarihi : 28/02/09
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
kota dostu sürümde biraz üşengeçlik yapıp abr192kbit yapmıştım yanılmıyorsam. istediğim quantizer değerini bulmaya vaktim olmamıştı. megui'nin anime ve çizgifilmler için özel profilleri var, deblocking ayarları 2,1 ; B-frame sayısı 16; en önemli olan Motion Estimation kısmı alt pixel iyileştirmesi dışında hepsi en son ayardaydı. diğer bir sürü ayar var megui'de, onlardan fazla anlamıyorum. anladığım kısımları istediğim hale getirdim, gerisinde megui'ye güvendim.
gezz+- Soul of Anime
- Mesaj Sayısı : 63
Kayıt tarihi : 28/02/09
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
gezz+ demiş ki:kota dostu sürümde biraz üşengeçlik yapıp abr192kbit yapmıştım yanılmıyorsam. istediğim quantizer değerini bulmaya vaktim olmamıştı. megui'nin anime ve çizgifilmler için özel profilleri var, deblocking ayarları 2,1 ; B-frame sayısı 16; en önemli olan Motion Estimation kısmı alt pixel iyileştirmesi dışında hepsi en son ayardaydı. diğer bir sürü ayar var megui'de, onlardan fazla anlamıyorum. anladığım kısımları istediğim hale getirdim, gerisinde megui'ye güvendim.
Verdiğin bilgi için teşekkürler.
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
Merhaba gezz+, verdiğin bilgiler için çok teşekkürler.
"Constant quality" seçeneğini seçiyorum ben, bitrate'i sahneye göre kendisi ayarlasın diye.
Bu konuda bir çok şey bildiğini anlamak kolay Bizimle kalmanı, bilgilerini paylaşmaya devam etmeni istiyoruz.
Megui'yi bize anlatır mısın biraz?
"Constant quality" seçeneğini seçiyorum ben, bitrate'i sahneye göre kendisi ayarlasın diye.
Bu konuda bir çok şey bildiğini anlamak kolay Bizimle kalmanı, bilgilerini paylaşmaya devam etmeni istiyoruz.
Megui'yi bize anlatır mısın biraz?
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
tabii ki, mutluluk duyarım. öncelikle ciddi manada encode işinde çok
yeni olduğumu belitrmekte fayda var, ama daha önceden yoğun emrakımdan dolayı
resim sıkıştırma teknikleri üzerine bayağı bir araştırma yapmıştım.bu yüzden
encode olayını yeteri kadar kavramam çok uzun sürmedi diyebilirim.
"constant quality" seçeneği elbette en iyisi, ama ya benim
bilgisayarımdan, ya da elimdeki megui versiyonundan dolayı constant quality
seçeneğini kullandığımda daima aynı boyutta ve aynı kalitede sonuçlar elde
ediyorum. kalite değeri ne olursa olsun bu farketmiyor. üstüne gitmedim kaldı
öyle .
megui kullanmak için öncelikle giriş seviyesinde avisynth bilmek gerekiyor.
"giriş seviyesinde avisynth" diye bir başlık açtım, umarım uygun olmuştur. Xvid4psp başlığı altında çok dışarı kaydık
yeni olduğumu belitrmekte fayda var, ama daha önceden yoğun emrakımdan dolayı
resim sıkıştırma teknikleri üzerine bayağı bir araştırma yapmıştım.bu yüzden
encode olayını yeteri kadar kavramam çok uzun sürmedi diyebilirim.
"constant quality" seçeneği elbette en iyisi, ama ya benim
bilgisayarımdan, ya da elimdeki megui versiyonundan dolayı constant quality
seçeneğini kullandığımda daima aynı boyutta ve aynı kalitede sonuçlar elde
ediyorum. kalite değeri ne olursa olsun bu farketmiyor. üstüne gitmedim kaldı
öyle .
megui kullanmak için öncelikle giriş seviyesinde avisynth bilmek gerekiyor.
"giriş seviyesinde avisynth" diye bir başlık açtım, umarım uygun olmuştur. Xvid4psp başlığı altında çok dışarı kaydık
gezz+- Soul of Anime
- Mesaj Sayısı : 63
Kayıt tarihi : 28/02/09
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
Başlığı nereye açtın gezz+, bulamadım.
Geri: XVID4PSP ile kodlamada yeni adım. Altyazıda gömülme sonrası kaymalara çözüm.
arkadaşım bu encode işini aynen senin anlattığın gibi yapıyorum.
öönce küçük video'larla denedim çok zaman kaybetmemek için. küçük dosyaları yaparken soruj yoktu fakat asıl anime'yi encode yapınca, ses encode yapıyor fakat, görüntüyü sadece 1 saniyesini encode yapıyor sonrası siyah bir ekran ve üst tarafında "avisynth:unknown exception" diye kırmızı bir yazı yapıyor. aynı dosyanın bir kısmını kesip küçük küçük defalarca denedim ve encode düzgün bir şekilde yaptı fakat dosyanın tamamını yapamadım. lütfen yardımcı olabilir misiniz?
öönce küçük video'larla denedim çok zaman kaybetmemek için. küçük dosyaları yaparken soruj yoktu fakat asıl anime'yi encode yapınca, ses encode yapıyor fakat, görüntüyü sadece 1 saniyesini encode yapıyor sonrası siyah bir ekran ve üst tarafında "avisynth:unknown exception" diye kırmızı bir yazı yapıyor. aynı dosyanın bir kısmını kesip küçük küçük defalarca denedim ve encode düzgün bir şekilde yaptı fakat dosyanın tamamını yapamadım. lütfen yardımcı olabilir misiniz?
redkit_redkit- Mesaj Sayısı : 13
Kayıt tarihi : 28/02/09
1 sayfadaki 3 sayfası • 1, 2, 3
AnimeManganTR :: ANİME BÖLÜMÜ :: Anime Fansub ve Türkçe Altyazı :: Fansub-Çeviri Yardım :: Fansub Yardım
1 sayfadaki 3 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz