AnimeManganTR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Mecha

3 posters

Aşağa gitmek

Mecha Empty Mecha

Mesaj tarafından SheaN Çarş. 3 Haz. - 9:42

Mecha robotlar ve mekanik anlamına gelebilir....

Şu sıralar çok bilinen gundam serileri ve tengen toppa gurren lagann animesinde görebilirsiniz mecha türünü... Bu tür animeler genellikle normal robotlardan daha büyük ve daha güçlü savaşları konu eder.Genellikle uzay savaşı,yüksek teknoloji vs.. gibi konuları kendine alır.Ayrıca bu tür animelerin bir çoğu savaş ile geçer...

Daha başka bilgi eklemek istiyen varsa lütfen "Olmaz bu yalnış yapmışsın" yerine yapıcı yorumlarını ve yeni bilgilerinizi bekliyorum...

SheaN
SheaN
Hiraishin Manga
Hiraishin Manga

Erkek Mesaj Sayısı : 888
Yaş : 31
Nerden : Geldim?
Ruh Hali : Mecha Tembel10
Kayıt tarihi : 27/12/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Mecha Empty Geri: Mecha

Mesaj tarafından Akuma_Blade Çarş. 3 Haz. - 12:45

Mecha'nın ilk doğuşu 60'ların sonundaki Tetsujin 28 ile olmuştur. Fakat zaten animelerin ilk örneklerinden biri olmasından dolayı türü tam olarak yansıtmadığı düşünülür ki 70'lerin başındaki renkli TV'lere uyumlu ilk mecha Mazinger Z serisini türün gerçek ilki olarak saymak mümkündür.

Ülkemizde de yayınlanan Combattler V gibi örnekler birleşen robotlar temalı ilk örneklerdenken biriydi, birçok anime bu dönemde birleşen robot temasını kullanmıştır. ( Golion orjinal adlı ve Amerika'da Voltron adıyla yayınlanıp üne kavuşan bir diğer seri de hatırlanabilir )

1970'lerin sonunda ilk kez Zanbot III ve Daitarn III projelerinde yönetmen Yoshiyuki Tomino ile çalışan mecha tasarımıcısı Kunio Okawara zamanla türün genel ayrımını yapacak terimleri üretmiştir. "Super Robot" ve "Real Robot"

Super Robot serileri için üst büyüklük limiti yoktur, birçoğu gökdelenden bile büyüktür ve birleşme temasına yoğun olarak rastlanır. Düşmanların tamamına yakını uzaylılar yada başka boyuttan gelen istilacılardır. Trajedi yada dramatik denebilecek olaylar rastlansa da -istisnalar haricinde- iyi taraftaki ana karakterler status quo olarak gamsız / neşeli / iyimser / arkadaş çevresi geniş tipler olarak yansıtılır. Kötü karakterler ve boss düşmanlar ise iyi karakterlerden çok daha karikatürize canlandırılırlar bu tür içinde. Super Robot serilerinin temel esin kaynağı 70lerin başında doğan Sentai / Tokukatsu serileridir. ( İlk masif sentai ve tokukatsu serileri 1971'deki Kamen Rider ve Goranger'di ) Büyü olayları ve fantastik evrenlere Super Robot'larda sıkça rastlanır, olay tutarlılığı, dramatizm ve bölümler arası bağlantılar pek umursanmaz. Comic relief denilen şaklaban karakterler mutlaka bulunur. Mazinger serileri, ülkemizde yayınlanan Combattler V , yakın dönemde TTGL super robot sayılabilir.

Real Robot ise bu türün antitezidir. Öncelikle Super Robot'larda umursanmayan bölüm arası tutarlılık, karakter tasarımları, evren tasarımları ve mekanik konseptlere çok özen gösterilir. Çoğu seri üretim mecha 20 metreden kısadır ve bu türde savaşlar uzaylılar/istilacılardan çok insanlar arasında anlatıulmıştır. ( Buna rağmen yine de Blue Gender yada Macross gibi yaratıklar içeren real robot serileri de mevcuttur istisna olarak. ) Real Robot türünde olaylara çoğu zaman çift taraftan bakılmaya çalışılır. İyi - kötü , siyah-beyaz zıtlaşması iyi Real Robot serilerinde pek gözükmez. Her iki tarafta da çıkarcılar, hainler, savaşmak istemeyenler, sevdiklerini korumak için savaşanlar, savaşı bitirmek için savaşanlar, savaşmaktan zevk aldığı için savaşanlar, diktatörler vs bulunabilir.

Real Robot türünün başlangıcı Yoshiyuki Tomino'nun 1979 tarihli Mobile Suit Gundam'ıdır, bu sayede Anime türü dramatik anlatı olarak bir kırılma noktası bulmuş ve Anime'ler giderek artan şekilde yetişkin zihinine hitap eden örnekler haline gelmiştir. Votoms, Gasaraki gibi serilerin yönetmeni Ryousuke Takahashi , Gundam'ın arkasındaki isimler Kunio Okawara ve Yoshiyuki Tomino, Macross'un yaratıcısı Shoji Kawamori "Real Robot" türü dendiğinde akla ilk gelen isimlerdir.
Akuma_Blade
Akuma_Blade
Moderator
Moderator

Erkek Mesaj Sayısı : 397
Yaş : 42
Nerden : Hatay / İskenderun
Kayıt tarihi : 06/06/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Mecha Empty Geri: Mecha

Mesaj tarafından Akuma_Blade Cuma 10 Tem. - 4:57



BÖLÜM 1 : İLK ADIMLAR (1960-1979)

İlk Mecha serisi, dev robot elementleri içermesinden dolayı Tetsujin 28 olarak kabul edilebilse de, dev robot elementlerini neredeyse tamamen içermesi ve Mecha terimini gerçek anlamda ilk kez kullanmasından dolayı Astrogangar ve Mazinger Z olarak kabul edilmelidir. Kamen Rider gibi diziler ve Yunan Mitolojisinden esinlenen 1972 yapımı Mazinger Z'nin gördüğü ilgi üzerine Go Nagai bunu aynı evrende geçen farklı seriler üzerinden yaymaya karar verdi ve Dynamic evreni doğmuş oldu. ( Devilman, Getta Robo vs gibi diğer Go Nagai serilerinden karakterler bu devam serilerinde de ortaya çıkmaktalar ) Öte yandan mecha serilerinin sayısı ve bu türü deneyen stüdyoların sayısı arttı.

Mazinger Z ile aynı evrende geçen 1974 yapımı Getta Robo ile ilk kez form değiştiren Mecha'lar, 1976 yapımı (ülkemizde de gösterilen) Combattler V ile ilk kez farklı parçaların birleşmesi ("gattai") ile oluşan büyük Mecha fikri ortaya çıktı.


En son Akuma_Blade tarafından Çarş. 15 Tem. - 19:53 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Akuma_Blade
Akuma_Blade
Moderator
Moderator

Erkek Mesaj Sayısı : 397
Yaş : 42
Nerden : Hatay / İskenderun
Kayıt tarihi : 06/06/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Mecha Empty Geri: Mecha

Mesaj tarafından Susano'o Çarş. 15 Tem. - 13:26

bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler. Smile
Susano'o
Susano'o
Çevirmen
Çevirmen

Erkek Mesaj Sayısı : 1649
Yaş : 42
Nerden : Gongaga
Ruh Hali : Mecha Relax10
Kayıt tarihi : 30/07/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz