Umineko no Naku Koro ni
+11
juvenil
SheaN
AreaOfEffect
LordCha
Skullchukka
Unde®minE
gundamaster
Walrus
S.Tensei
bLue-Dragon
meyday
15 posters
1 sayfadaki 7 sayfası
1 sayfadaki 7 sayfası • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Umineko no Naku Koro ni
Seyrettikten sonra izlenimlerimizi farklı başlıklara yazmaktansa seri hakkında konuşabileceğimiz bir konu açmayı uygun buldum.
Not:
Not:
- "Skullchukka der ki:
Lütfen Umineko'yu Higurashi serilerini tamamladıktan sonra izleyin. Bu kişisel tercih falan değildir, Umineko bir devam serisidir.
no Naku Koro ni başlıkları;
Higurashi no Naku Koro ni = When they Cry
Higurashi no Naku Koro ni Kai (2. Sezon) = When they Cry 2
Higurashi no Naku Koro ni Rei (3. Sezon Ova, 5 bölüm) = When they Cry 2.5
Umineko no Naku Koro ni = When they Cry 3
Umineko no Naku Koro ni Chiru (2. Sezon) = When they Cry 4
- Seriye yeni başlayanlar olabileceği için spoiler butonu kullanmaya özen gösterelim.
- Visual Novel in serinin önünde ilerlediği muhakkak. Seriyi güncel takip etmeye çalışanlar için VN'inden spoiler almak çok sıkıntı yaratır. Zaten devam eden bir seri olduğundan VN okuyanlarda ilerki bölümlere ait bilgi vermekten kaçınmaları güzel olur. (gösterilen bölümler için yapılan aydınlatmaları kastedmiyorum) Tabi VN okumamış olanlar da sabırsızlık gösterip bu talepte bulunmamalı. ^^
Skullchukka demiş ki:
Tanıtım için buyrunuz Öncelikle düşüncelerimi aktarayım.
Higurashi Visual Novel, Manga, Anime ve oyunlarını yutmuş birisi olarak, Umineko'yu ilk duyduğumda (bundan 1-1.5 sene kadar önceydi sanırım) biraz garipsemiştim. Çünkü çok alışmıştım, Keiichi ve diğerlerine. Sonra bir Umineko karakterlerine baktım, ısınamamıştım bir türlü.
Her şey Visual Novel ile başladı. Episode 1 demo'nun başına oturduğumu hatırlıyorum... Bir dahaki kalkışım çok sonra olmuştu ^^ İnanılmaz güzel bir deneyimdi.
Anime ilk çıkarken aklıma hep şu soru vardı. Umineko gibi Epic bir hikâye, animeye nasıl uyarlanacaktı? Higurashi'de de insanların böyle bir şüphesi vardı (aslında bütün anime uyarlamalarında böyle bir şüphe genelde oluyor) ancak durum Umineko olunca sanırım öncesinde VN okumuş on binlerce kişi aynı şeyleri hissediyordu.
Öncelikle Visual Novel çok uzundu. Gerçekten çok, çok uzun. Anime'ye aktardıklarında elbette büyük bir kısmını atmaları gerekecekti. Acaba ne kadar atlayacaklardı ki?
Sonra anime bölüm 1 geldi. Biraz şok olmuştum.
Öncelikle karakterlerin hepsi çok iyi çizilmişti. Mekan tasarımları da güzeldi. Seiyular kafamdakine oturmasa da (Özellikle Shannon için endişelerim vardı, ama ilerleyen bölümlerde Tsundere olmayan bir karakteri böylesine güzel seslendirdiği için Kugimiya'yı tebrik edecektim gönülden), yine de memnundum. Ancak olaylar inanılmaz hızlı gelişti. Animede 20 dakikada izlediğinizi görsel romanda yaklaşık 10-15 saatte okuyorsunuz. İlk bölümde adaya kaç saniyede geliyor ve 18 kişi kaç saniyede tanıtılıyor? Sanırım en fazla 1-2 dakika. Görsel romanda orası yaklaşık 2-3 saat sürüyor. Hatta daha da fazla. Tabi, bunun nedeni animede bir zaman sınırlaması olmak zorunda olması. Anime yapımcıları TV kanalları ile anlaşırlarken ilk önce bölüm sayısını belirtmek zorundadırlar. 13, 24, 26 vs. bölüm olacak diye. Ondan sonra animeyi yapmaya girişirler. O yüzden elinde bir hikaye ve bir zaman vardır, birisinin birisine uyması lâzım. ^^
İlk bölüme herhalde 6.5-7 not verirdim, 10 üzerinden. Ancak bölümler ilerledikçe hikaye daha bile epicleşecekti, öyle olması gerekiyordu ve öyle de oluyor. Animesuki'dekilerin aksine ben gittikçe daha da güzel buluyorum bölümleri. Çünkü bu bir uyarlama, asla görsel roman zevkini alamayacaksınız. Asla. Bunu beklemek boşu boşuna hayal kırıklığı olur. O yüzden böyle beklentileriniz olmadan izlemelisiniz.
Ayrıca Skullchukka'dan Umineko için özlü sözler;
1 - Cadıya asla güvenme.
2 - İsteklerinizin hepsi tatmin olacak. (^^)
3 - Gelin kırmızı gerçek hakkında konuşalım.
Şu da var. Higurashi 1. sezon soru arclarıydı, 2. sezon cevap arcları. Kaçınız 2. sezonda olacakları 1. sezondan kestirebilmişti?
Umineko 8 kitap olacak. 4 kitap "Umineko no naku koro ni" (when they cry 3) başlığı altında çıktı. 5,6,7,8. kitaplar "Umineko no naku koro ni Chiru" (when they cry 4) başlığı altında olacak. Her ne kadar yazarı "chiru" serilerinin Higurashi'deki gibi yalnızca "cevap" arclarına ayrılmayacağını söylese de, şu an ben dahil hiç kimse pek bir şey bilmiyor. O yüzden burada "ben biliyorum ohoho " endamında yazdığım şeylerin muhtemelen hiç biri doğru değildir.
En son meyday tarafından Cuma 4 Eyl. - 21:11 tarihinde değiştirildi, toplamda 3 kere değiştirildi
meyday- Hiper Animeci
Ruh Hali :
Geri: Umineko no Naku Koro ni
Bu konuyu kim açıcak diye merak ederken Mustafa sonunda el atmış
- Spoiler:
- Neyse efem tartışalım. Mustafanın dediği gibi seri bence 5.bölümden sonra başladı. Cadılar arasında ki oyun mükemmel gidiyor. Gerçi Bern'i görmedik şuan Battler ve Beatrice gibi gözüküyor ama olayın altında Bern var. 3.cadıyıda merak ediyorum. Beatriceyi tabloda ki kişi gibi beklerdim ama tamamiyle değişik biri çıktı ve seiyusu ise yakın tanıdığımız Yuuko-sanın seiyusu.
bLue-Dragon- Encoder
Ruh Hali :
Animenin atmosferi çok güzel. İlerleyiş bakımından ise Higurashi kokusu aldım. Kanlı cinayetler felan, seride karşılaştığımız ilk cinayet haricinde hiç biri higurashi veya başka bir anime ile boy ölçüşemese de, gizem olarak bayağı bir hoş.
P.S. Çevirileri için Furude - Türk Fansub'a teşekkürler. Başlık için de meyday'e teşekkürler.
- Spoiler:
- -Son gelen 8. bölümdeki cesetlerin midesini şeker ve kurabiye ile doldurmayı saymıyorum. O tam bir profesyonellik. Nasıl bir fikirdir o öyle. Nereden esinlendiler bilemiyorum ama, mükemmeldi. Eğer bu fikir bir alıntı değil ise, bunu düşünene "Dahi" derim.
Belki bir çoğunuzun hoşuna gitmiş olabilir ama benim beğenmediğim bir kısım ise maria'nın o sözde "ürkütücü" gülüşü. Yapan kişilerin amacının ürkütücü bir hava vermek olduğunu tahmin ediyorum. Ki hiç de değil. Aksine gülünç, aptalca bir şey. Yani velet köşeden gülüyor, biri geliyor kafasına vuruyor, "Böyle anlarda gülünmez" diyor. Buna da gülmek gerekir.
Beatrice'in tablodaki çizmi hoşuma gitmiyor. Esas çizmi çok daha zarif duruyor diye düşünüyorum. Seiyuu olarak Sayaka Ohara'yı seçmeleri bana bir "Ohaara!" dedirtti. Bir bayan için oldukça karizmatik bir ses. Tam bir villain'a göre. Yuuko'ya yakıştığı kadar Beatrice'e de çok iyi oturdu bu seslendiren insan.
P.S. Çevirileri için Furude - Türk Fansub'a teşekkürler. Başlık için de meyday'e teşekkürler.
Siz saolun arkadaşlar.^^ Aslında ben açarım diye düşünmüyordum da başka başlıklarda mesajlar arada kayboluyor, bazısınında içeriğine uymuyor, fansub grubunun topicinide gereksiz yere kirletmek istemediğimden ve de seri hakkında izleyince gazın etkisiyle birşeyler yazmak ihtiyacı duyduğumdan... : )
- Spoiler:
- Aha seriye direk saldırmışsın Özkan valla birkaç yabancı sitede istemediğim şeyler gördüm zati şimdi ileriki bölümler hakkında konuşmaktan kendimi men ediyorum. ^^'' Ama bu cadıların kapışma olayı ahh *salyaları akar*
STensei, bu kanlı cinayetler konusunda bende tatmin olmadım daha hele Asmodeus-Satan ikilisi için karizmalarına uygun çok kanlı sahnelar isterdim. Umudum artık diğer kazıklarda. : )
Ayrıca veledin kafasında böyle gülünmez deyip vurunca çok güldüm ben ya
Bende görünce en fazla heyecan uyandıran karakterlerden biride "Bernkastel" *-* (heralde bu ifadeyi her karakter için de kullanbilirim )
Seri belli bir raya oturdu görünümü verip ara ara Battler'in kullandığı bir cümlede ki gibi santranç tahtasını daha kaç kez dönecek bakalım. Bu Maria ve annesinde farklı birşeyler var gibi...
meyday- Hiper Animeci
Ruh Hali :
- Spoiler:
- Bence kazıklardan ümitlenmeyelim meyday. Onlar sadece "haha, ben bunu çok sevdim *.*" diyerek saplanıp kalıyor.
Hani saplandın, çıktın, üstüne bir kaç kombo yaptın(kendimi kaybettim galiba) olsa ben de ümitlenirdim ilerdekilerden. Aradığımız sahneleri bize vermeyecekler. Şeker ve Kurabiye kısmındayım ben hala. Onun oluşumunu dört göz ile beklemekteyim. Bernkastelde heyecanlanmayan bir tek ben mi varım ki acaba. Herkes çok tutuyor sessiz cadımızı. Karizmatik bir cadı, evet. Ama Beatrice kadar heyecanlandıramaz beni. hehe
bkz; beatrice'in kahkahası.
- Spoiler:
- Hiç sorma Asmodeus ve Satan ilk çıkışları vs. mest oldum ama öldürmeleri fiyasko oldu, ne olurdu şimdi elini soksa böğrüne sonra kahkaha vs. potansiyalleri harcanmış olarak da kaldılar şimdilik. Ama bunun dışında kazıklar beni etkiledi, öldürme sahnelerine kadar ki kısımlarını tekrar tekrar izledim.
Şeker ve kurabiye konusunda haklısın tabi böylece tatlarından yenmezler bence de. Böyle sahnelerin beklentisi beni giderek sarıyor, bari onu göstersinler.
Beatrice tabi ki eşsiz, onun için 5. bölümü bile tekrar tekrar izledim. Bir Beatrice ortağı daha buldum. ^^/
meyday- Hiper Animeci
Ruh Hali :
meyday demiş ki:Bir Beatrice ortağı daha buldum. ^^/
Aslında düşününce, sen ve ben neyde ortak değiliz ki ? İlerde karakterleri paylaşamayız ??! O_O''
Undermine'ı zor idare ediyorum ben. dsfs
Aldım-verdim yaparız.
Bunun iyi tarafı da çok, kaç başlığa Beatrice diye bağırıyorum kimse ses vermiyor, kendim söyleyip kendim dinliyorum, paylaşamasakta senle hararetli, dumanı üstünde yazışmalar yapmak çok keyifli oluyor. Zevkli insansın vesselam. : ) ... (gizlice kendimi de övüyorum heheh)
Bunun iyi tarafı da çok, kaç başlığa Beatrice diye bağırıyorum kimse ses vermiyor, kendim söyleyip kendim dinliyorum, paylaşamasakta senle hararetli, dumanı üstünde yazışmalar yapmak çok keyifli oluyor. Zevkli insansın vesselam. : ) ... (gizlice kendimi de övüyorum heheh)
meyday- Hiper Animeci
Ruh Hali :
Vay canına, teşekkürler. Aynı durum bende de vardı. Yomi diye dolanırdım başlıklarda. Kimse anlamazdı. Bir kaç chapter Ga-rei çevirisi ardından Yomi'yi milletten kıskanır oldum. eheh
Bu arada konuya dönecek olursak, aklımda bir şey var...
Bu arada konuya dönecek olursak, aklımda bir şey var...
- Spoiler:
- İlk 4 bölüm içersinde başka bir hikaye vardı. "Bulmaca." Bu bulmacada Beatrice, mektubunda kurban verme hakkından vazgeçmesi için, karakterlerimizin çok özel bir maddeyi bulmaları gerektiğini ifade eden sözler kullanıyor. Ardından, Maria ile iletişim içindeyken de, Maria'nın bu maddeyle bir alakası olduğunu ifade eden başka bir şey söylüyor Beatrice, kendi kendine. Ben bu noktada takıldım. Tabi eğer bu madde zaten bulundu da "büyüye inandırma" hikayesine geçildi ise, animeyi dikkatsizce takip ettiğimi kabul edebilirim.
-Ama ki eğer değilse, sonraya atılmış bir durum ise;
Bu madde'nin maria'nın en başta göz diktiği ve beatrice'in ortaya çıktığı bölüm içersinde kaybolan, kurdele ile bağlanan gül olabileceğini düşünmekteyim.
Umineko'nun bir Higurashi olma yolunda ilerlediğini hepiniz görüyor olmalısınız.
Hatırlarsanız ki higurashi'de; "Aa, keichi, eğer o hediyeyi bana verseydin bu kadar cinayet işlenmeyecekti."
gibi, farelerin dağ olduğu hadiseler oluyor.
bkz; Battler gülü bulur, Beatrice'e taktim eder. *Romantizm* -Ve yine bakınız; Bir bayana hediye verme'nin önemi.
Beatrice de, diğer bir çok villain gibi, "özünde iyi biri, kendince sebepleri var" hesabı bir şekilde batırılabilir, küfrettirilebilir..
"Yok canım daha neler ?!" diyenlere de Higurashi villain'i, Miyo Takano karakterini hatırlatırım.
Başarısız karakter tasarımları,yanlış seiyuu seçimleriyle batırdı studio deen güzelim seriyi bir türlü ısınınamadım visual novel'ı okurken öylemiydi koltuktan düşücekmiş gibi heyecanla okurdum mahvettiler nefret ediyorum senden studio deen.
Walrus- Yeni Üye
Ruh Hali :
Bu seride aklıma takılan şu;
- Spoiler:
- Beatrice Battler'ı sihrin var olduğuna ve kendisiin cadı olduğuna inandırmaya çalışıyor ve buna vesilen bu yolla bir sürü cinayet işliyor. Battler ise onun cadı olmadığına ve sihrin de olmadığına inanıyor.Peki bu cinayetler farklı farklı sürekli olarak işleniyor. Battler bunların nasıl olduğuna dair bi dayanak getirmiyor mu yani apaçık sihir ile birşeyler döndüğünün farkında olamıyor mu? Sırf bu kısmı bana saçma geliyor serinin. Battler'ı birşeylere inandırmak çabasına girerlerken seyirciyi birşeylere inandırmakta başarısız oluyorlar bence.
gundamaster- Onursal üye
Ruh Hali :
S.Tensei demiş ki:meyday demiş ki:Bir Beatrice ortağı daha buldum. ^^/
Undermine'ı zor idare ediyorum ben. dsfs
*Öksürür* ..
--
- Spoiler:
- Animemiz iyidir güzeldir de, benim vn okuyanlardan duyduğum birşey var:
"Vn'de saatler süren yerler, animede 2 bölümde anlatılmış, jet hızında ilerliyor anime."
Neden bu kadar hızlı gitme gereği duydular, şok etkisini mi artırmaya çalışıyorlar, yoksa "asıl heyecan ileride" diyip ileriye ulaşmaya mı çalışıyorlar, anlamış değilim, tamam vn'deki herşeyi yansıtmayabilirler ama o kadar çok şeyi atlamak da pek akıl işi değil.
Neyse, karakter olarak bakarsam benim gönlümde bir Beatrice, bir Maria. Beatrice'de şöyle bir şok yaşadım, o tür bir ses beklemiyordum, yani ne bileyim biraz daha ince birşeyler olmasını beklerdim resmine baktığımda öyle bir ses hayal ediyordum. (Bu şoku bir de Kensuke'de yaşamıştım, o ayrı asdad) Ama ilginçtir, sesi de beğenmedim değil. Bir çelişki var ama.. Ayrıca Beatrice'nin "Bu kadar yeter, öl, beni güldür." lafını asla unutmam, aklımın içinde dönüp duruyor, çok etkileyiciydi.
Maria'nın sesine gelince, Uuu sesi iyidir fakat neden o sesi her çıkardığında kıza;
"Sana.. o.. sesi.. çıkarmamanı.. söylememiş miydim ?! *çat çut*" diyip tekme tokat girişiyorlar anlamıyorum. Hem gelmiş kıza Higurashi Dvd Special izletiyorsunuz, kız iki Uu sesi çıkarıp bir yapay kahkaha atınca tekme tokat dalıyorsunuz, olmadı olmadı. Ayrıca, Maria'dan bir "Hauu Hauu" bekliyorum, Hanyuu kadar etkili olmaz ama, "Hauu Hauu" isterim ^^
Bernkastel'i şimdilik sevmiyorum, ileride de seveceğimi sanmıyorum, ısınamadım. Kazıklar ise (onlara böyle hitap etmek hoşuma gitmeye başladı) apayrı, Battler'a da bulaşırlar umarım, ah şu Battler, ne şanslı şey.. (Battler'dan nefret eden insan modeli) .. Kazıkların 2 tanesini gördük, Satan'ı sevdim, Satan Dance ise kalbimde taht kurdu (teşekkürler Skullchukka ) , yeni dans türleri, yeni kazıklar, yeni arayışlar içerisindeyim ama Satan kazıkların arasında 1 numara. ^^ Ayrıca meyday sana katılıyorum, kazıklar geldi, ağır çekimde girdi çıktı, bu muydu yani dedim, biraz daha nasıl diyeyim biraz daha abartmalarını isterdim *-*
Son olarak, animede sansür olayına biraz bozuldum, yani midenin içi şekerle doluymuş ama ben bunu karakterlerden biri söylediğinde farkettim. Benim gördüğüm tek şey, birilerinin karnı oyulmuş, içerisi kara delik gibi sonsuzluğa varıyor, benim de mi içim böyle diye düşünmedim değil -_-" Sansür kalksın, insanların sağı solu oyulsun, yeni cinayet metodları görelim, gözlerimiz parlasın !
Edit: Tea Party 2'yi ve Skullchukka'nın buraya gelip "Olabilir.. Herşey olabilir ^^" demesini bekliyorum
Unde®minE- Hiper Animeci
Ruh Hali :
Bahadır;
- Spoiler:
- Battler aslında büyüyle işlediğini biliyor. Ama her zaman bunu yalanlıyor. Son bölümdede farkettik. Battler o kadar köşeye sıkıştı ki artık ne yapacağını bilemedi ama sonunda gene birşey buldu. Benim düşüncem kesinlikle Battler bunu bilmesine rağmen dediği gibi Satranç tahtasını diğer taraftan izliyor. Gerçeği değilde gerçeği örtecek nitelikte birşeyler düşünüyor. Bu gelen Araf dağından mı ne gelenler resmen rezillikti. Ne öyle arı gibi Higurashi gibi cinayet isteriz. Neyse Aliyle aynı düşüncede olmama sevindim. Higurashiye benzer şeyler olmakta.
bLue-Dragon- Encoder
Ruh Hali :
- Spoiler:
- Higurashi moduna girdi zaten, senaryolar, cinayetler, başa dönmeler, dahası da gelecek. "Olabilir.. Herşey olabilir..^^" *Skullchukka mod *
Unde®minE- Hiper Animeci
Ruh Hali :
Bence Battler neye inanıp inanmayacağı konusunda kararsız. Sihir var olabilir de diyor ama kendini buna inandırmak istemiyor. Bir inatın peşinden sürüklüyor kendisini. Zaten inansa anime daha kısa olurdubLue-Dragon demiş ki:Bahadır;
- Spoiler:
Battler aslında büyüyle işlediğini biliyor. Ama her zaman bunu yalanlıyor. Son bölümdede farkettik. Battler o kadar köşeye sıkıştı ki artık ne yapacağını bilemedi ama sonunda gene birşey buldu. Benim düşüncem kesinlikle Battler bunu bilmesine rağmen dediği gibi Satranç tahtasını diğer taraftan izliyor. Gerçeği değilde gerçeği örtecek nitelikte birşeyler düşünüyor. Bu gelen Araf dağından mı ne gelenler resmen rezillikti. Ne öyle arı gibi Higurashi gibi cinayet isteriz. Neyse Aliyle aynı düşüncede olmama sevindim. Higurashiye benzer şeyler olmakta.
gundamaster- Onursal üye
Ruh Hali :
Hoho böyle bir başlık var ve ben yokum. Tanıtım için buyrunuz o kadar yazdım falan. ^^ Öncelikle düşüncelerimi aktarayım.
Higurashi Visual Novel, Manga, Anime ve oyunlarını yutmuş birisi olarak, Umineko'yu ilk duyduğumda (bundan 1-1.5 sene kadar önceydi sanırım) biraz garipsemiştim. Çünkü çok alışmıştım, Keiichi ve diğerlerine. Sonra bir Umineko karakterlerine baktım, ısınamamıştım bir türlü.
Her şey Visual Novel ile başladı. Episode 1 demo'nun başına oturduğumu hatırlıyorum... Bir dahaki kalkışım çok sonra olmuştu ^^ İnanılmaz güzel bir deneyimdi. Episode 4e kadar okudum, şimdi Ep5 çıktı hatta bugün Hollanda'ya ulaşmış, bugün yarın elimde olur.
Anime ilk çıkarken aklıma hep şu soru vardı. Umineko gibi Epic bir hikâye, animeye nasıl uyarlanacaktı? Higurashi'de de insanların böyle bir şüphesi vardı (aslında bütün anime uyarlamalarında böyle bir şüphe genelde oluyor) ancak durum Umineko olunca sanırım öncesinde VN okumuş on binlerce kişi aynı şeyleri hissediyordu.
Öncelikle Visual Novel çok uzundu. Gerçekten çok, çok uzun. Anime'ye aktardıklarında elbette büyük bir kısmını atmaları gerekecekti. Acaba ne kadar atlayacaklardı ki?
Sonra anime bölüm 1 geldi. Higurashi & Umineko'yu beraber izlediğim bir arkadaşım var, onunla Cafe Bunka (Japon Kültür - İstanbul)'da buluşup laptopta izleme kararı aldık. Harddiskimde Umineko animesi dururken o gece nasıl uyuyabildiğimi bilmiyorum. Sanırım hiç uyuyamamıştım.
Animeler izlendi, sakeler içildi, yemekler yendi. Biraz şok olmuştum.
Öncelikle karakterlerin hepsi çok iyi çizilmişti. Mekan tasarımları da güzeldi. Seiyular kafamdakine oturmasa da (Özellikle Shannon için endişelerim vardı, ama ilerleyen bölümlerde Tsundere olmayan bir karakteri böylesine güzel seslendirdiği için Kugimiya'yı tebrik edecektim gönülden), yine de memnundum. Ancak olaylar inanılmaz hızlı gelişti. Animede 20 dakikada izlediğinizi görsel romanda yaklaşık 10-15 saatte okuyorsunuz. İlk bölümde adaya kaç saniyede geliyor ve 18 kişi kaç saniyede tanıtılıyor? Sanırım en fazla 1-2 dakika. Görsel romanda orası yaklaşık 2-3 saat sürüyor. Hatta daha da fazla.
İlk bölüme herhalde 6.5-7 not verirdim, 10 üzerinden. Ancak bölümler ilerledikçe hikaye daha bile epicleşecekti, öyle olması gerekiyordu ve öyle de oluyor. Animesuki'dekilerin aksine ben gittikçe daha da güzel buluyorum bölümleri. Çünkü bu bir uyarlama, asla görsel roman zevkini alamayacaksınız. Asla. Bunu beklemek boşu boşuna hayal kırıklığı olur. O yüzden böyle beklentileriniz olmadan izlemelisiniz.
Benim diyeceklerim bunlar. Şimdi sorularınızı cevaplamaya çalışayım öhm.
Gundamaster'a cevap. Spoiler: Bölüm 8
Onun nedeni animede bir zaman sınırlaması olmak zorunda olması. Anime yapımcıları TV kanalları ile anlaşırlarken ilk önce bölüm sayısını belirtmek zorundadırlar. 13, 24, 26 vs. bölüm olacak diye. Ondan sonra animeyi yapmaya girişirler. O yüzden elinde bir hikaye ve bir zaman vardır, birisinin birisine uyması lâzım. ^^
1 - Cadıya asla güvenme. Bakınız nasıl da Shannon'u kendi çıkarları için kandırdı T_T
Şu da var. Higurashi 1. sezon soru arclarıydı, 2. sezon cevap arcları. Kaçınız 2. sezonda olacakları 1. sezondan kestirebilmişti?
Umineko 8 kitap olacak. 4 kitap "Umineko no naku koro ni" (when they cry 3) başlığı altında çıktı. 5,6,7,8. kitaplar "Umineko no naku koro ni Chiru" (when they cry 4) başlığı altında olacak. Her ne kadar yazarı "chiru" serilerinin Higurashi'deki gibi yalnızca "cevap" arclarına ayrılmayacağını söylese de, şu an ben dahil hiç kimse pek bir şey bilmiyor. O yüzden burada "ben biliyorum ohoho " endamında yazdığım şeylerin muhtemelen hiç biri doğru değildir. [/quote]
Her şey Visual Novel ile başladı. Episode 1 demo'nun başına oturduğumu hatırlıyorum... Bir dahaki kalkışım çok sonra olmuştu ^^ İnanılmaz güzel bir deneyimdi. Episode 4e kadar okudum, şimdi Ep5 çıktı hatta bugün Hollanda'ya ulaşmış, bugün yarın elimde olur.
Sonra anime bölüm 1 geldi. Higurashi & Umineko'yu beraber izlediğim bir arkadaşım var, onunla Cafe Bunka (Japon Kültür - İstanbul)'da buluşup laptopta izleme kararı aldık. Harddiskimde Umineko animesi dururken o gece nasıl uyuyabildiğimi bilmiyorum. Sanırım hiç uyuyamamıştım.
Animeler izlendi, sakeler içildi, yemekler yendi. Biraz şok olmuştum.
Öncelikle karakterlerin hepsi çok iyi çizilmişti. Mekan tasarımları da güzeldi. Seiyular kafamdakine oturmasa da (Özellikle Shannon için endişelerim vardı, ama ilerleyen bölümlerde Tsundere olmayan bir karakteri böylesine güzel seslendirdiği için Kugimiya'yı tebrik edecektim gönülden), yine de memnundum. Ancak olaylar inanılmaz hızlı gelişti. Animede 20 dakikada izlediğinizi görsel romanda yaklaşık 10-15 saatte okuyorsunuz. İlk bölümde adaya kaç saniyede geliyor ve 18 kişi kaç saniyede tanıtılıyor? Sanırım en fazla 1-2 dakika. Görsel romanda orası yaklaşık 2-3 saat sürüyor. Hatta daha da fazla.
Benim diyeceklerim bunlar. Şimdi sorularınızı cevaplamaya çalışayım öhm.
gundamaster demiş ki:
- Spoiler:
Beatrice Battler'ı sihrin var olduğuna ve kendisiin cadı olduğuna inandırmaya çalışıyor ve buna vesilen bu yolla bir sürü cinayet işliyor. Battler ise onun cadı olmadığına ve sihrin de olmadığına inanıyor.Peki bu cinayetler farklı farklı sürekli olarak işleniyor. Battler bunların nasıl olduğuna dair bi dayanak getirmiyor mu yani apaçık sihir ile birşeyler döndüğünün farkında olamıyor mu? Sırf bu kısmı bana saçma geliyor serinin. Battler'ı brşeylere inandırmak çabasına girerlerken seyirciyi birşeylere inandırmakta başarısız oluyorlar bence.
Gundamaster'a cevap. Spoiler: Bölüm 8
- Spoiler:
- Battler mantık çerçevesinde düşünen bir insan. Mantıklı kişiler büyü ve cadı gibi şeyleri kabul etmez. Şu an itibariyle Battler, gördüklerinin hepsinin mantıklı bir açıklaması olduğunu iddia ediyor. Gözünün önüne hiçlikten var olan şeytanlar gelse bile, Battler her zaman mantıklı bir açıklama bulmaya çalışıyor. Yoktan var olan şeytanlar için "ilizyon" yakıştırmasını yapıyor, mesela.
Bir cinayet oluyor ve Beatrice'nin açıkladığı şey:"Herkesi büyü kullanarak öldürdüm." Battler'ın savunduğu şey ise "Hayır, bu
cinayetler şu şu yöntemle işlenmiştir." Beatrice, buna karşı koymak için kırmızı gerçek kuralını getiriyor. "Hayır, böyle olması mümkün değil." diyor, Battler da buna karşılık başka bir teori üretmek durumunda kalıyor. İleri bölümlerde teorileri duymaya aşlayacaksın.
Şu an ölen kişiler nasıl öldü? Bilinmeyen bir şekilde yüzleri parçalandı, karnına kazık girdi, vs. Bunların hiçbirisinin olması için
ille de büyü gerekmiyor. Hepsine bir tez üretecek Battler, merak etme.
Ancak;
İlerde Battler'ın gözleri önünde bir olay olacak ve "bunu büyüden başka nasıl bir şekilde açıklayabilirim?" diye düşünecek. O zaman da bir şekilde olan şeylerin nasıl başka bir açıdan yorumlanabileceğini bize gösterecekler.
Undermine demiş ki:Neden bu kadar hızlı gitme gereği duydular, şok etkisini mi artırmaya çalışıyorlar, yoksa "asıl heyecan ileride" diyip ileriye ulaşmaya mı çalışıyorlar, anlamış değilim, tamam vn'deki herşeyi yansıtmayabilirler ama o kadar çok şeyi atlamak da pek akıl işi değil.
Onun nedeni animede bir zaman sınırlaması olmak zorunda olması. Anime yapımcıları TV kanalları ile anlaşırlarken ilk önce bölüm sayısını belirtmek zorundadırlar. 13, 24, 26 vs. bölüm olacak diye. Ondan sonra animeyi yapmaya girişirler. O yüzden elinde bir hikaye ve bir zaman vardır, birisinin birisine uyması lâzım. ^^
1 - Cadıya asla güvenme. Bakınız nasıl da Shannon'u kendi çıkarları için kandırdı T_T
Umineko 8 kitap olacak. 4 kitap "Umineko no naku koro ni" (when they cry 3) başlığı altında çıktı. 5,6,7,8. kitaplar "Umineko no naku koro ni Chiru" (when they cry 4) başlığı altında olacak. Her ne kadar yazarı "chiru" serilerinin Higurashi'deki gibi yalnızca "cevap" arclarına ayrılmayacağını söylese de, şu an ben dahil hiç kimse pek bir şey bilmiyor. O yüzden burada "ben biliyorum ohoho " endamında yazdığım şeylerin muhtemelen hiç biri doğru değildir. [/quote]
En son Skullchukka tarafından Çarş. 26 Ağus. - 0:08 tarihinde değiştirildi, toplamda 3 kere değiştirildi
Huh, Skullchukka geldi ve açıklamayı yaptı, Shion-chan ve Aoe gelirse burası 500 sayfaya kadar ulaşır -_-"
Unde®minE- Hiper Animeci
Ruh Hali :
Hoşgeldim.
İmza: 2 kere aynı mesajı yolladığından edit yapmak zorunda kalan adam.
İmza: 2 kere aynı mesajı yolladığından edit yapmak zorunda kalan adam.
Bende haftaya başlamayı düşünüyorum.Higurashi'Nin ilk serisi kendini 5 bölümde bir baştan başlatıyordu yeniden farklı şekilde ve hikaye ortaya çıkıyordu.Ama bu farklı şekil beni biraz sıktı doğrusu çünkü herbirinin kişiliği farklılaşıyordu ve tam kavramıyordu.Bu seride o tekrar başlama yok anlaşılan di mi?Baştan sona merak ve gizemle gidiyor di mi?
Battler ile ilgili mesele:
- Spoiler:
- Ben umineko'yu hep görsel roman'dan okuduğum için böyle anime'deki gibi şekilli sahne donmaları yoktu. Hâliyle ilk başta bana anime izleyicisinden de garip gelmişti bu Battler ile Beatrice tartışmaları. Battler aslında olayların farkında ama "oyun" gereği cadıyı yenmeye çalışıyor. Ayrıca kendisi de mantık dâhilinde böyle bir şeyi kabul etmediği için her şeyde bir hile olduğunu düşünüyor. İmkansız bir noktaya geldiğinde pes etiği de oluyor, ancak başına hiç hoş olmayan şeyler geliyor. Çok çok ileride bu olaylara detaylı açıklamalar gelecek büyük ihtimal, neden böyle bir şey yapıldığı. Yenince ne olacak gibi.
- Spoiler:
- Görsel Roman EP3 bitirenler (Animede artık 18. bölüm mü olur bilemiyorum.) Beatrice ile olan düşünceleri komple değişiyor. Bekleyin ^^ 500 sayfalık tartışma çıkabilir buradan
- Spoiler:
- Higurashi gibi yeniden başlatma hâlâ var ama biraz daha değişik; bende şu anda tam kavrayamadım. Biri diyor kakera atlıyoruz, diğeri diyor yeni oyun kuruyoruz. VN Ep4'te bölüm neredese 20 sene boyunca yeniden başlamadan ilerliyor. (Biraz Higurashi Kai 1. bölümü gibi oldu ama neyse.) Garip. Ancak gizem olayı higurashi'den de fazla gibi geliyor bana. Ondan şüpheniz olmasın ^^
AreaOfEffect- Mesaj Sayısı : 5
Ruh Hali :
@Skullchukka : Burayı sensiz düşünemiyorum zaten hatta bu başlığı senden bekliyordum. ^^ Verdiğin bilgiler ve uyarılar için teşekkürler, yazdıkların ilk mesaja eklense tadından yenmez ne dersin bilmem.
Özlü sözlere kendi adıma şunuda eklemiş bulunuyorum
-Satranç tahtasını döndürmek.
Visual Novel den yakın zamana kadar haberdar olmayan biriyim ama serinin önünde ilerlediği muhakkak. Benim gibi seriyi güncel takip etmeye çalışanlar için VN'inden spoiler almak çok sıkıntı yaratır. Yabancı sitelerde tartışmaları 100lerce sayfayı buluyor zaten. Kazayla karışık merakıma yenik düşmüştüm bir defada ve artık VN spoleri açmamaya kararlıyım. Zaten devam eden bir seri olduğundan VN okuyanlarda ilerki bölümlere ait bilgi vermekten kaçınmaları güzel olur. (gösterilen bölümler için yapılan aydınlatmaları kastedmiyorum) Tabi VN okumamış olanlar da sabırsızlık gösterip bu talepte bulunmamalı.
Bende seriye dair hatırladığım aklıma yer eden kısımları yazıyorum
Özlü sözlere kendi adıma şunuda eklemiş bulunuyorum
-Satranç tahtasını döndürmek.
Visual Novel den yakın zamana kadar haberdar olmayan biriyim ama serinin önünde ilerlediği muhakkak. Benim gibi seriyi güncel takip etmeye çalışanlar için VN'inden spoiler almak çok sıkıntı yaratır. Yabancı sitelerde tartışmaları 100lerce sayfayı buluyor zaten. Kazayla karışık merakıma yenik düşmüştüm bir defada ve artık VN spoleri açmamaya kararlıyım. Zaten devam eden bir seri olduğundan VN okuyanlarda ilerki bölümlere ait bilgi vermekten kaçınmaları güzel olur. (gösterilen bölümler için yapılan aydınlatmaları kastedmiyorum) Tabi VN okumamış olanlar da sabırsızlık gösterip bu talepte bulunmamalı.
Bende seriye dair hatırladığım aklıma yer eden kısımları yazıyorum
- Spoiler:
- *Maria ve annesinin kişilikleri ile alakalı durum.
*5. bölümde Beatrice'n ilk kendini gösterdiği çay partisi : Bu çay partisine direk bir atlama oldu sanki ve bundan sonra gelişen olayların gerçekliği veya boyutu ile alakalı durum.
*6. bölümde Beatrice'in farklı bir yönü/durumu olduğuna dair izlenim edindim. Bkz: Shannon'la çay sohbeti
*Olaylarla 1. derece alakalı olan Kinzo'nun rolü
*STensei'nin de bahsettiği gül mevzusu, nerede karşımıza çıkacak.
Tabi kesin bir cevap bekleyerek yazmıyorum, tahmin ve bahislere ise açık. : )
meyday- Hiper Animeci
Ruh Hali :
Tea Party 2'den önce aoe de gelmiş bulunmakta, bu başlığı tutmak zor olacak
@Meyday: Dediğin gibi ilk mesaja eklenirse süper birşey olur ya *-*
@Meyday: Dediğin gibi ilk mesaja eklenirse süper birşey olur ya *-*
- Spoiler:
-Kinzo'nun istediği tek şey Beato'yu görebilmek, geçen sefer kitabeye uyarak ölenlerden biri olmuştu, bu sefer ölmeyenlerden ve Beato'yu mutlaka görecek, görüştüklerinde olacakları çok merak ediyorum *-*
Unde®minE- Hiper Animeci
Ruh Hali :
- @meyday: Tabii ki istediğin kısımları koyabilirsin ilk mesaja. ^^ (Bu başlığı kastediyordun, değil mi? )
Aşağıdaki yazılar Umineko Ep8'den büyük spoilerler içermektedir. Görsel romandan bildiklerimi, spoiler olmayacak şekilde kullanarak cevaplamaya çalışacağım. Ayrıca Higurashi sezon 1-2-3'ten de spoilerlar içerebilir. Ancak sorun olmamalı, zira Umineko'yu, Higurashi'yi bitirmeden zaten izlememelisiniz!- Spoiler:
- @Maria & Annesi: Maria'nın babası bilinmemektedir. Annesi, bir elbise tasarım şirketinin başkanıdır ancak şirketin pek başarılı olduğu ne yazık ki söylenemez. Bir başkan olduğu için sorumlulukları çok fazladır ancak aynı zamanda da kızını tek başına yetiştirmekte, ona hem bir baba hem de bir anne olmaktadır. Bu katlanılması çok zor bir durum, gerçekten stress yaratan bir olay. Özellikle küçük kızınızın hiçbir arkadaşı yoksa ve kendisi cadılarla, büyüyle ilgilenip sürekli Uu- sesleri çıkartıyorsa... :/
Annesinin sinirine yenik düştüğü zamanlarda, sizin de anlamış olduğunuz gibi Maria annesini hiçbir zaman suçlamıyor. Cadılara inanan biri olduğundan, gerçek annesinin onu çok sevdiğini; bu yüzden böyle bir şey yapamayacağını, bunun olsa olsa kötü bir cadının işi olduğunu savunuyor.- @Çay partisi: Bu bölüm, görsel romanda oyundaki hikaye bittikten sonra açılan bir "bonus" hikaye aslında. Görsel romanda da son dört kişinin nasıl bir anda öldüğü hiçbir zaman belirtilmiyor, sadece... kayboluyorlar.
Higurashi anime bölüm 4 & Umineko benzerliği: Hatırlar mısınız, Keiichi öleceğini anladığında ne yazmıştı?
"Eğer bunu okuyorsanız, ben muhtemelen çoktan ölmüş olacağım. Bunu her kim okuyorsa... lütfen gerçeği açığa çıkarsın. Tek isteğim budur. Maebara Keiichi"
Şimdi bunu Maria'nın şişesinin içindeki notla karşılaştıralım.
"Siz bunu okuyuncaya kadar, muhtemelen çoktan ölmüş olacağım. Ancak; bir ceset olabilir de olmayabilir de. Bunu her kim okuyorsa, lütfen gerçeği açığa çıkarsın. Bütün arzum budur. Ushiromiya Maria."
Aradaki çeviri farkından oluşan minik değişiklerin dışında, tek bir satır dikkatimizi çekiyor. "Ancak; bir ceset olabilir de olmayabilir de."
Peki ortak noktaları neler...? Hadi bakalım. ^^- @6. bölüm Beatrice: Evet, gerçekten de içinde bir çocuk olduğu izlenimi yüzünden okunuyor. Ancak içgüdülerine güvenen Kanon yanılıyor mu? "Cadıya asla güvenme." demişti ablasına pek çok kez, her şey cadının bir oyunu çıktı. Cadı da biliyordu, George ile Shannon'un devam edemeyeceklerini. Yalnızca şeytanlık olsun diye mi kalplerini bir araya getirmişti o zaman?
- @Kinzo: Görsel romanda biraz daha aklı başında ve oturaklı birisi Kinzo. Animede yalnızca aşktan çıldırmış biri gibi gösterildi. :/
- @Gül: Bilmem ki? ^^
- @Maria & Annesi: Maria'nın babası bilinmemektedir. Annesi, bir elbise tasarım şirketinin başkanıdır ancak şirketin pek başarılı olduğu ne yazık ki söylenemez. Bir başkan olduğu için sorumlulukları çok fazladır ancak aynı zamanda da kızını tek başına yetiştirmekte, ona hem bir baba hem de bir anne olmaktadır. Bu katlanılması çok zor bir durum, gerçekten stress yaratan bir olay. Özellikle küçük kızınızın hiçbir arkadaşı yoksa ve kendisi cadılarla, büyüyle ilgilenip sürekli Uu- sesleri çıkartıyorsa... :/
Sadece anime 8. bölüme kadar olan düşünceler:
- Spoiler:
*Maria ve annesinin kişilikleri ile alakalı durum.
Ben ikisinin de anormal olduğunu düşünüyorum. Rosa her ne kadar sonradan üzülüyor gibi görünse de, bence Maria'a olan bir sevgisi yok. Birazcık düşünse zaten ulu orta tokat manyağı yapmazdı. Öyle bir anadan böyle bir çocuk . Ayrıca Skullchukka'nın da dediği gibi, Maria annesini suçlamıyor; birde o kadar olaydan sonra bile soğukkanlı kalabiliyor Maria; gerçekten onun sabrını kutluyorum.
5. bölümde Beatrice'n ilk kendini gösterdiği çay partisi : Bu çay partisine direk bir atlama oldu sanki ve bundan sonra gelişen olayların gerçekliği veya boyutu ile alakalı durum.
Evet animede çok ani bir atlama oldu, hele az önce ölmüş insanları canlı görüp üstüne de çok garip konuşmalar dönünce; neyin ne olduğunu kestiremeyebiliyor insan. Boyutu bende tam olarak kestiremedim, ilginç teoriler bekliyorum. Ayrıca animedeki çay partisi ile görsel romandaki 1'e 1 aynı olmasına çok sevindim. Tabi romanda direkt bir anda atlamıyorduk, menüden ayrı bir seçenekle çay partisi bölümüne geçiyoruz. VN'e göre anime "bayaaaaaa" bir ani olmuş.
*6. bölümde Beatrice'in farklı bir yönü/durumu olduğuna dair izlenim edindim. Bkz: Shannon'la çay sohbeti
Farklı bir yönü var gibi duruyor. Beato hâliyle bir cadı, ne yapacağı belli olmaz. Shannon'la çocuksu bir hâl takınıyor, ondan sonra "Happy Halloween for Maria" sahnesiyle karşımıza çıkıyor, ben şimdi ne diyeyim bu Beato'ya bilemedim.
*Olaylarla 1. derece alakalı olan Kinzo'nun rolü
Kinzo da bu ailenin anormallerinden, sadece Beato'yu görebilmek için adam kendi canından vazgeçmeyi göze almış. Ortada aşk var mıdır yok mudur bilinmez. Bu da uzun bir tartışma konusu, Kinzo'nun Beatrice olan ilişkisi nedir?
*Gül:
Ben asıl şişeyi merak ediyorum ^^
@Skullchukka: Bir de, Rudolf diyor ona benzer bir cümleyi.
AreaOfEffect- Mesaj Sayısı : 5
Ruh Hali :
Saolun arkadaşlar, burayı boşlamayınız. : )
Seriyi güncel takip etmeyenler okumasın.
Seriyi güncel takip etmeyenler okumasın.
- Spoiler:
- Skullchukka "Ancak, bir ceset olabilirde olmayabilirde" yazmayı unuttuğum yerlerden biriydi. : )
Ayrıca "kaderi ezmek" gibi rastladığım birkaç diğer benzer cümlede oldu. Umineko da Higurashi deki gibi inanmak duygusu önemli bir parametreyi oluşturacak sanırım.
*Beatrice için ayrıca Bernkastel'in alttaki cümleleri de var ve nasıl bir karakter yansıtılmaya çalışıldığı özetliyor bir nevi
- Bir bakışta biraz şevkat sahibiymiş gibi gözüksende, seni hiç anlamıyorum"
- Bu da korkutucu
Ama ben yine de hislerime engel olamıyorum. ^^
*Kinzo herşeyi ile beni çok daha fazla rahatsız ediyor. Özellikle Beatrice'le olan durumu. Bkz: 6. bölümde Beatrice Shannon ile çay sohbeti yaparken
- Ona gelip gülmekten kendimi alıkoyamıyordum, ancak; şansım orada yaver gitmedi.
cümlesi ile Beatrice bile bir madur portresi canlandı gözümde. (Cümlenin havası ise bambaşka tabi. ^^)
*Shannon'un tapınaktaki aynayı kırması sonucu serbest kalan şeytani biçim veya ruhlarla ilgili ilk olarak Beatrice'in kötü tarafı olabileceğini düşünürken şimdi ise bunların Arafın kazıkları olabileceğini düşünüyorum.
*Beatrice Shannon'a sen "aşkı tanıdın ve insan oldun" derken Kanon'a şiddetle mobilya diye haykırıyor. Kanon ise Shannon'a Beatrice kanmasa idi altın diyarına mobilya olarak değilde insan olarak varmış olacaklarını söylüyor. Bu farklı bakış açıları izlerken çok zevkli oluyor. Mobilya veya eşya ????
Yine kesin cevap isteyerek değilde bir nevi not düşmek maksadıyla yazdım. Tahminlere her zaman açık. : )
meyday- Hiper Animeci
Ruh Hali :
1 sayfadaki 7 sayfası • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
1 sayfadaki 7 sayfası